Zbog prisluškivanja opozicija najavila tužbu i prijavu protiv Dodika
21.05.2020 | 11:39h ► 14:48h Banjaluka

Zbog prisluškivanja opozicija najavila tužbu i prijavu protiv Dodika

Zbog prisluškivanja opozicija najavila tužbu i prijavu protiv Dodika Foto: Beta/Miloš Miškov
Predstavnici opozicionih stranaka u Republici Srpskoj najavili su da će podneti krivičnu prijavu i tužbu protiv srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika posle njegovog javnog priznanja da prisluškuje opozicione poslanike.

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović najavio je da će ova stranka uputiti tužbu protiv Dodika i svih onih koji nelegalno prisluškuju narodne poslanike, a podnošenje krivične prijave protiv Dodika najavila je i Partija demokratskog progresa (PDP).

Šarović je ocenio da je to nezabeležen slučaj.

"To što se sinoć dogodilo u Narodnoj skupštini Republike Srpske je dramatičan pečat jučerašnjeg zasedanja. Član Predsedništva BiH je u zvaničnoj instituciji dao priznanje da prisluškuje opoziciju. Čak se javno obratio i ministru unutrašnjih poslova po tom pitanju", naglasio je predsednik SDS-a.

Šarović ističe da je došlo vreme da sa funkcija odu oni koji varaju, sistemski kradu i nemaju šta da ponude.

"Došao je trenutak da pobede bolji, koji imaju program i projekte i koji su normalni. Vreme je da se okupimo oko jedne šire koalicije i najboljih kandidata i pobeda na lokalnim izborima neće izostati", rekao je Šarović.

On je dodao da su se tokom vanrednog stanja u RS jedna za drugom ređale afere i da je novac najmanje korišćen za zdravstvo i zaštitu od pandemije, a više za javne nabavke i kupovinu informacionih sistema.

"Javljaju se potencijalno ogromne afere sa poljskom bolnicom i drugim nabavkama. Vidimo da su i brojke zaraženih u Republici Srpskoj dva puta veće nego u Federaciji BiH, a to i laiku izgleda veoma neobično", ocenio je Šarović.

Prema njegovim rečima, to pokazuje da mere nisu dale rezulate i da je vanredno stanje samo iskorišćeno za brojne sumnjive poslove.

Govoreći o radu Saveta ministara BiH, predsednik SDS je kazao da je postojeći saziv izvršne vlasti u BiH najgori u istoriji.

"Oni nas iz dana u dan iznenađuju novim personalnim sazivom koji nije kredibilan i nemaju kapacitet da rade uspešno svoj posao, nemaju nikakvih rezulata niti bilo kakve ozbiljne vizije. Smatram da je Savet ministara davno sazreo za rekonstrukciju ili da što pre ode u istoriju", zaključio je Šarović.

 

Ministar policije RS tvrdi da se ne prisluškuju opozicioni poslanici

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač demantovao je danas navode o prisluškivanju opozicionih poslanike, što je na posebnoj sednici parlamenta RS potvrdio lider vladajućeg SNSD-a i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Lukač je u parlamentu RS rekao da su Dodikovi navodi o prisluškivanju opozicionih poslanika "politička igra" kojom je želeo da uputi "političku lopticu" opozicionim poslanicima, posebno Drašku Stanivukoviću i Nebojši Vukanoviću.

"To je samo jedna politička igra koju gospodin Dodik vodi sa pojedinima koje ne shvata ozbiljno, pa se s njima igra. Baci im lopticu, a onda oni vrte i gledaju ima li kakvih ćoškova", kazao je ministar policije.

Lukač je naveo da "lično tvrdi" da nema nikakvog prisluškivanja u RS, osim onih koji se bave nekim kriminalom i u skladu sa sudskim odlukama.

On je pozvao i skupštinski odbor za nadzor rada policije da "dođu u MUP i provere", dodavši da će im sve biti dato na uvid.

"Pa da završimo priču, jer nema uporišta u stvarnom životu", rekao je ministar Lukač.

 

Dodik svoju izjavu da vlast prisluškuje opoziciju nazvao performansom

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je njegova izjava o tome da MUP RS prisluškuju opoziciju, izrečena sinoć na sednci Narodne skupštine Republike Srpske, bio preformans.

"Naravno da je to bio deo odnosa u samoj Skupštini. I onaj koji prisluškuje to ne oglašava i ne saopštava javno. To je ono što bi oni u opoziciji nazvali performans, ili što bi se u običnom narodu nazvalo zezanje", rekao je Dodik, prenela je Alternativna televizija (ATV).

"Nema vlasti koja ne sluša (prisluškuje) opoziciju. Ja sam slušao. Imam pravo da slušam. Hoćeš da ti donesem snimke šta se govori o tebi? Je li Lukaču (ministar unutrašnjih poslova RS Dragan), je li istina ono što ti meni dostavljaš", rekao je Dodik, obraćajući se poslaniku iz Kluba SDS-a Nebojši Vukanoviću na posebnoj sednici parlamenta RS.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač danas je demantovao da MUP RS prisluškuje opozicione poslanike.

Više opozicionih poslanika, kao i Transparensi internešenel BiH danas su tužilaštvu BiH podneli krivične prijave protiv Dodika zbog neovlašćenog prisluškivanja, što je krivično delo.

Dodik je na sednici Skupštine RS izjavio da vlast prisluškuje opozicione poslanike.

"Nema vlasti koja ne sluša (prisluškuje) opoziciju. Ja sam slušao. Imam pravo da slušam. Hoćeš da ti donesem snimke šta se govori o tebi", rekao je Dodik, obraćajući se poslaniku Nebojši Vukanoviću iz kluba opozicione Srpske demokratske stranke.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 21.05.2020, 12:36h eks

    Nema ničeg licemernijeg od pridike onih koji prisluškuju i špijuniraju ceo svet i sve u Americi, a govore da to nije demokratski. Amerika je mulj od demokratije .

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side