Zavod za seizmologiju Crne Gore: Tlo neće mirovati dva meseca, moguća manja šteta
26.11.2019 | 08:30h ► 08:50h Podgorica

Zavod za seizmologiju Crne Gore: Tlo neće mirovati dva meseca, moguća manja šteta

Zavod za seizmologiju Crne Gore: Tlo neće mirovati dva meseca, moguća manja šteta Foto: print screen
Zemljotres koji je jutros pogodio Albaniju, a koji se snažno osetio i u Crnoj Gori, jedan je od najjačih zabeleženih pored onog iz 1979, kazala je načelnica u Zavodu za seizmologiju Jadranka Mihaljević i dodala da ne može da se proceni da li bi narednih dana epicentar mogao biti i u Crnoj Gori.

"Generalno ne bi trebalo... jedino da dođe do nekih pomeranja duž Jadrana, ali to u ovom trenutku ne možemo da procenimo", kazala je Mihaljević za podgoričke medije.

Kako je dodala, u ovom trenutku nema podataka u eventualnoj materijalnoj šteti u Crnoj Gori.

Ona je navela da je zemljotres ove jačine mogao da izazove pukotine na slabijim objektima, ali da tačne podataka nema bez izlaska na teren.

Jadranka Mihaljević je dodala i da nakon ovako jakog zemljotresa serija potresa može da traje čak i do dva meseca, kao i da se intenzivniji potresi, odnosno takozvano smirivanje tla očekuju narednih dana.

Ona je dodala da je ;ovom potresu u Albaniji prethodilo nekoliko slabijih.

"Zemljotres od 21. septembra koji je iznosio 5,8 po Rihteru bio je uvod u aktivaciju seizmogene zone. Tlo i dalje radi", rekla je Mihaljevićeva.

Ona je rekla da je zemljotres koji je jutros pogodio Albaniju, a koji se snažno osetio i u Crnoj Gori, jedan od najjačih registrovanih posle onog iz 1979. godine.

"Međutim, pored onih koje smo zabeležili savremenim spravama postoje mnogi istorijski podaci, čak i na području Drača, o vrlo jakim zemljotresima. Tako recimo u Draču postoji arena koja je srušena i naknadno otkopana i svedoči nam o efektima ranijih razornih zemalja", istakla je Mihaljevićeva.

 

Zemljotres se snažno osetio i u Crnoj Gori, nema podataka o materijalnoj šteti

Jak zemljotres, čiji je epicentar registrovan u Albaniji, potresao je Crnu Goru jutros nešto pre četiri nakon čega se još nekoliko puta osetilo podrhtavanje tla, posljednje jače jutros oko 7.10. Za sada nema informacija o šteti.

Jačina zemljotresa je iznosila 6.1 stepen po Rihterovoj skali. Epicentar je bio kod Drača, na oko 120 kilometara od Podgorice i na oko 70 kilometara od Ulcinja.

Zemljotres te snage može izazvati štetu u naseljenim područjima 160 kilometara od epicentra.

Novi zemljotres osetio se u Crnoj Gori u 7.10 časova. I ovog puta epicentar je bio u Albaniji, a prema informacijama Seizmološkog zavoda Crne Gore bio je jačine 6,5 Rihtera.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side