Zapisnik sa sednice PIC-a: Britanci ne žele da praštaju Dodiku, Francuzi za umereniji stav
06.09.2019 Sarajevo

Zapisnik sa sednice PIC-a: Britanci ne žele da praštaju Dodiku, Francuzi za umereniji stav

Zapisnik sa sednice PIC-a: Britanci ne žele da praštaju Dodiku, Francuzi za umereniji stav Foto: Pixabay
Ambasada Velike Britanije u BiH, na poslednjoj sednici Saveta za implementaciju mira (PIC) održanoj 29. avgusta, zatražila je da međunarodna zajednica uputi jasnu poruku srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku da rušenje institucija BiH "neće biti oprošteno".

Prema zapisniku sa poslednje sednice PIC-a, koji je preneo sarajevski portal Žurnal, na skupu su razmatrane Dodikove najave da će posle 5. septembra, kada ističe sporazum lidera SNSD-a, SDA i HDZ BiH o formiranju vlasti na nivu BiH, preispitati funkcionisanje državnih institucija.

Predstavnici Velike Britanije su na sednici naglasili da Dodik "mora biti upozoren, i javno i privatno, da njegovi potezi neće biti oprošteni", i da fokus poruka treba biti na zaštiti institucija BiH.

Međutim, suprotno stavovima Velike Britanije, predstavnik Ambasade Francuske bio je blagonaklon prema srpskom članu Predsednišva BiH, navodi se u tekstu.

"Ambasada Francuske u BiH zalaže se za umereniji stav prema Miloradu Dodiku", konstatovano je u zapisniku sa sednice PIC-a.

Osim Francuske, blagonaklonu politiku prema Miloradu Dodiku i njegovim najavama zagovarali su predstavnici Ambasade Italije i Delegacija Evropske unije u BiH, s čijom se politikom složila i Ambasada Ruske Federacije.

S druge strane, ambasade SAD-a, Velike Britanije, Nemačke, Španije, Holandije, Japana i Turske usaglašene su kada je u pitanju NATO put BiH i zaštita državnih institucija.

Uz posredovanje tadašnjeg šefa Delegacije EU u BiH Larsa Gunara Vigemarka, 5. avgusta su Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović potpisali Principe za uspostavljanje vlasti na državnom niovu.

Kao rok za provođenje tog sporazuma naveli su 5. septembar.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić saopštio je da on neće glasati za imenovanje mandatara za Savet ministara ako se prethodno u sedište NATO-a ne pošalje Godišnji nacionalni plan (ANP).

Kasnije mu se u takvom stavu pridružio i bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović, zbog čega do isteka roka nije imenovan mandatar.

Dodik je saopštio da on nikad neće pristati na slanje ANP-a, i da će posle 5. septembra razmotriti oduzimanje nadležnosti državnim institucijama.

Za svoje postupke dobio je apsolutnu podršku Ambasade Ruske Federacije u BiH.

O slanju ANP-a na poslednjoj sednici PIC-a govorili su i predstavnici Ambasade SAD-a, koji su naveli da bi "međunarodna zajednica trebalo da bude jasna u odbrani države BiH od Dodikovih napada", i da se oni "zalažu za vladavinu zakona u BiH".

Američki predstavnici u PIC-u još su naglasili da je Zakonom o odbrani iz 2006. godine propisano da je cilj BiH "članstvo u NATO-u".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side