17.04.2018 Skoplje

Zaev zadovoljan preporukom EK, očekuje skoro rešenje spora sa Grčkom

Zaev zadovoljan preporukom EK, očekuje skoro rešenje spora sa Grčkom Foto: PrtScn
Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da Makedonija nakon dobijanja neuslovljene prepuruke korak bliže EU i istakao da želi da ubrzo reši i spor sa Grčkom oko imena.

Na konferencinji za novinare Zaev je istakao da je "ovo jedan od dana kada građani Makedonije treba da budu ponosni", ističući da je preporuka Evrospke komisije "kristalno čista i bez uslova", što znači omogućavanje početka pregovora za članstvo u EU.

“Tu ne zastajemo, snažno smo uvereni da je ovo povoljan vetar u leđa da produžimo napred. Želimo da u najkraćem mogućem roku rešimo problem koji Grčka ima sa našim ustavnim imenom, sa ciljem da Makedonija u junu dobije poziv u NATO", rekao je makedonski premijer, u prisustvu dela mistara iz njegovog kabineta.

U prethodna dva izveštaja Makedoniji je, zbog duboke politčke krize i "zarobljene države", preporuka za početak pregovora bila suspendovana i uslovljena održavanjem fer i demokratskih izbora 2016. i sprovođenjem hitnih reformskih prioriteta.

"Ovo znači i da je politička kriza iza nas, da EU sa pažnjom i poštovanjem sledi reformske i političke procese u našoj zemlji i da smo ušli u redovne političke procese, koa i svaka funkcionalna demokratska država", rekao je makedonski premijer.

Zaev je dodao da Makedonija ima još problema koji moraju da budu rešeni, koje je notirala i Evropska konisija u izveštaju o napretku.

"Mi, kao vlada, smo od samog početka transparentni i ne krijemo da postoje problemi. Evropka komisija je konktetno istakla da su problemi prisutni u ekonomiji, bezbednsti, javnoj administraciji, a moraju da budu rešeni i problemi sa korupcijom", rekao je Zaev.

Izveštaj EK, dodao je, naglašava slabosti na kojima treba da se radi, a sadrži i jasne smernice kojim Makedonija treba da se vodi do punopravnog članstva u EU.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je u izjavi agenciji MIA  poručio da ova čista preporuka Makedoniji treba da bude motivacija za reforme i rešavanje spora oko imena.

“Sada je važno taj proces produži,  da ova prilika bude iskorišćena i da se produži sa reformskim napretkom", rekao je Han, koji će sutra u Skoplju  predati Izveštaj o napretku Makedonije premijeru Zoran Zaevu.

Premijer Makedonje Zoran Zaev će se a Hanom sastati pre podne, dok će se posle podne susresti sa visokom predstavnicom EU za spoljnu poltiku  Federikom Mogerini, koja će, prema ranijim najavama, održati i govor pred poslanicima u Sobranju Makedonije.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side