03.08.2018 Skoplje

Zaev: VMRO DPMNE odbio ponudu da uđe u Vladu Makedonije

Zaev: VMRO DPMNE odbio ponudu da uđe u Vladu Makedonije Foto: Pixabay
Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da je opozicioni VMRO DPMNE odbio ponudu da uđe u Vladu Makedonije i da dele mandat do punopravnog članstva zemlje u NATO.

"Pozvao sam na poslednjem sastanku lidera (vodećih stranaka) VMRO DPMNE da uđe u Vladu dok ne postanemo članica NATO-a, ali je lider stranke Hristijan Mickoski to odbio. Malo je ćutao a zatim je rekao: 'To nismo tražili od vas'. Tražili su izmene (Krivičnog zakonika) da ogovaraju svi, samo političari ne", rekao je Zaev u intervjuu kablovskoj "1 TV".

Premijer i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) je rekao da je na nedavnom sastanku lidera četiri vodeće stranke na kojem je razgovarano o raspisivanju referenduma, opoziciji "ponudio lepezu mogućnosti samo da bi pozvali članove i simpatizera da izađu na referendum o imenu države".

"Ponudio sam im, ako obezbede 300.000 glasova protiv na referedumu, da mogu da biraju prevremene izbore. Nisu prihvatili, ali su garantovali da neće pozvati na bojkot.Mickoski nije prihvatio ni ponudu da podnesem ostavku ako na refendumu bude više glasova protiv, nego za, u zamenu da pozove na izbore",rekao je Zaev.

Najveća opziciona stranka VMRO DPMNE ni pet dana nakon raspisivanja referenduma nije iznela partiijski stav. U međuvremenu su pojedini funkcioneri na društvenim medijima izneli suprotstavljene stavove - nekoliko njih smatra da referendum treba bojkotovati, a nekoliko dagrađani treba da izađu da se izjasne.

Uspešan referendum o Dogovoru s Grčkom, koji je raspisan za 30. septembar i promena imena države u Severna Makedonija do kraja ove godine, uslov je za makedonske integracije u EU i NATO.

Prema odluci koju je usvojilo Sobranje Makedonije, referendumsko pitanje će glasiti: "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side