Zaev uveren da može da se nađe rešenje za otvorena pitanja sa Bugarskom
18.09.2020 Beograd

Zaev uveren da može da se nađe rešenje za otvorena pitanja sa Bugarskom

Zaev uveren da može da se nađe rešenje za otvorena pitanja sa Bugarskom Foto: prtscr
Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da veruje da može da se nađe rešenje za otvorena pitanja sa Bugarskom, ali je istakao da o makedonskom identitetu ne može da se razgovara.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da veruje da može da se nađe rešenje za otvorena pitanja sa Bugarskom, ali je istakao da o makedonskom identitetu ne može da se razgovara.

Na konferenciji za novinare on je rekao da su Evropska komisija i zemlje članice informisale vladu u Skoplju o bugarskom memorandumu, koji traži da Dogovor za dobrosusedstvo bude deo pregovaračkog okvira.

Bugarska tim takozvanim objašnjavajućim memorandumom, koji je Sofija dostavila telima EU, osporava makedonski jezik i identitet. U takozvanom objašnavajućem memorandumu Bugarska traži da Severna Makedonija raščisti sa jugoslovenskom prošlosti i da prestane da traži zaštitu za makedonsku manjinu u Bugarskoj.

Zaev je rekao da treba biti pažljiv u odgovoru na bugarski memorandum i da ne treba istrčavati sa neopreznim izjavama, ističuči da veruje u evropsku Bugarsku i da oni podržavaju evropske vrednosti i da se kroz razgovor može naći obostrano dobro rešenje.

Povodom bugarskog prisvajanja revolucionara Goceta Delčeva, premijer Severne Makedonije je uveren da je i tu moguće naći rešenje.

"Treba da ostavimo prostor da kroz razgovore, pažnju i prijateljstvo nađemo rešenje za ove korake, kako ne bi bio doveden u pitanje naš sledeći korak u integraciji u EU. Istorija je važna, važna je prošlost, ali treba da pronađemo prostor za saradnju i ubeđen sam da ćemo, kad sednemo, premijer (Bojko) Borisov i ja naći rešenje za ovo pitanje", rekao je Zaev.

Premijer Severne Makedonije, koji je pažljivo birao reči u odgovoru na bugarski memorandum, ipak je poručio Bugarskoj da tvrdnje i izjave koje sadrže uvrede ne vode ka pravom prijateljstvu, ističući da je saradnja dvosmerna ulica i da Dogovor za dobrosusedstvo traži odgovornost obe strane.

Bugarski evroposlanik iz vladajuće partije GERB Andrej Kovačev rekao je makedonskoj Televiziji Telma da Bugarska ne želi da blokira Severnu Makedoniju u evropskim integracijama, ali da susedna zemlja mora da raščisti sa prošlosti pre nego što postane članica EU.

"Bugarska ne želi da blokira svoj istorijski najbliži narod. Mi jednostavno želimo da stignemo do istine i to nije ništa novo. Da ne zaboravimo da je Bugarska izuzetno strpljiva, izuzetno strpljiva", rekao je Kovačev.

autor: MĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side