Zaev u Grčkoj i o vakcini
17.09.2020 Skoplje

Zaev u Grčkoj i o vakcini

Zaev u Grčkoj i o vakcini Foto: Beta/AP/Aris Messinis/Pool
Grčki premijer Kirijakos Micotakis je izrazio spremnost da Grčka, kao članica EU, vakcinom za KOVID-19 snabde Severnu Makedoniju i Albaniju kako bi se taj postupak ubrzao.

 


To je u intervjuu za državnu agenciju MIA izjavio premijer Severne Makedonije Zoran Zaev koji je ove nedelje razgovarao s Micotakisom.

Micotakis je "izrazio spremnost da Grčka, kao članica EU, zatraži da snadbevanje vakcinom Severne Makedonije i Albanije ide preko njih, jer obično prvo idu zemlje članice, pa tek onda kandadati. Ako može da se organizuje za nas 15 do 20 dana ranije, onda je to dobrodošlo. Zašto da ne? Za mene je to izraz prijateljstva", rekao je Zaev.

To da snadbevanje Severne Makedonije i Albanije budućom vakcinom koju je naručila EU, ide preko Grčke, je, kako je istakao, incijativa grčke strane.

"To je bila njihova incijativa, zajedno sa njegovim ministirma je, rekao je da smo mi ipak manje zemlje. Kada zatraže za desetmilionsku Grčku, zatražiće i dva miliona za Severnu Makedoniju, ne znam, tri, tri i po miliona za Albaniju, što je izraz prijateljstva", rekao je Zaev.

Govoreći o drugim temama svog jučerašnjeg sastanaka u Atini s Micotakisom, Zaev je rekao da su se dogovorili da održe drugu međuvladinu sednicu na zimu, po mogućnosti do kraja godine, i da tada potpišu sporazum o izbegavanje dvostrukog oporezivanja.

"Prvu sednicu smo održali u Skoplju, kada je bio (prethodni premijer Grčke Aleksis) Cipras. Sada ćemo drugu organizovati u Atini, gde treba da potpišemo sporazum o izbegavanju dvostrujkog oporezivanja, što če otvoriti ogromno polje za grčke invesicije, za multinacionalne kompanije sa grčkim poreklom" rekao je premijer Severne Makedonije.

Zaev je napomenuo da je Grčka drugi naveći ekonomski partner Severne Makedonije i treći najveći investitor.

Zaev koji kaže da je verovatno prvi makedonski premijer u Atini posle 20 godina, tokom dvodnenog boravka radi učešća na konferenciji u orgnizacijii britanskog nedeljnika "Ekonomst", sastao se i s grčkim privrednicima.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side