13.09.2018 | 14:43h ► 20:07h Brisel

Mogerini prošetala Starom čaršijom u Skoplju i dobila broš

Mogerini prošetala Starom čaršijom u Skoplju i dobila broš Foto: Beta / AP
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini prošetala je danas popodne Starom čaršijom u centru Skoplja, gde je neočekivano od jednog zlatara dobila filigranski broš u obliku leptira.

Mogerini je prihvatila poklon i odmah broš zakačila na rever belog kostima koji je nosila.

Šefica evropske diplomatije je Starom čaršijom prošetala u društvu premijera Makedonije Zorana Zaev, vicepremijera za evropska pitanja Bujara Osmanija i ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova.

Građani i dućandžije u staroj turskoj čaršiji su se pozdravljali i fotografisali s Federikom Mogerini, a vlasnici dućana su je pozivali na čaj i baklavu.

Foto: Beta / AP

Posle šetnje, Mogerini je na konferenciji za novinare pozvala građane Makedonije da izađu i glasaju na referendum 30. septembra zato što se odlučuje o budućnosti države.

"Kada izađete na glasanje 30. septembra zapamtite da vi držite ključ vaše budućnosti. Nemojte da ćutite, ključevi su kod vas i nemojte da propustite ovu mogućnost jer se radi o vašoj budućnosti", rekla je Mogerini i dodala da ;vrata EU ostaju otvorena za Makedoniju.

Mogerini je danas u Skoplje iz Strazbura doletela zajedno s makedonskim premijerom, koji je prethodno govorio pred poslanicima Evropskog parlamenta na makedonskom jeziku.

Šefica EU diplomatije se u Skoplju srela i s predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim, koji je, kako je saopšteno, ponovio stav da podržava evroatlantske integracije zemlje, ali da "EU i NATO ne smeju da budu alibi za loš dogovor (sa Grčkom), kojim se otvara mnogo više pitanja, nego što zatvara".

Građani Makedonije na referendumu 30. septembra treba da se izjasne da li su za dogovor s Grčkom, koji je postigla vlada Zorana Zaeva, o promeni imena države u Severna Makedonija, što je osnovni uslov za EU i NATO integracije.

 

Zaev i Mogerini zajedno lete iz Strazbura u Skoplje

Premijer Makedonije Zoran Zaev i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini danas popodne zajedno iz Strazbura dolaze u Skoplje.

Premijer Zaev je na Fejsbuku objavio fotografiju sa Mogerini u avionu za Skoplje i poručuo da visoka predstavnica EU za spoljnu politiku dolazi u Makedoniju da još jednom da podršku njenoj evropskoj budućnosti. 

"Posle mog obraćanja u Strazburu u Evropskom parlamentu zajedno sa madam Federikom Mogerini dolazim u Makedoniju. Naša prijateljica Federika će joč jednom dati podršku svim građanima za naš zajednički put ka evropskoj porodici", napisao je Zaev uz fotografiju. 

Zaev se prethodno u Strazburu pred poslanicima Evropskog parmenta obratio na mekedonskom i u svom govoru poručio da je to prvo obraćanje makedonskog premijera na maternjem jeziku u tom parlamentu.

 

Zaev u EP: Dogovor s Grčkom šansa koja se ne sme propustiti

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas u Strazburu da je predstojeći referendum o imenu Makedonije njen "ulog i doprinos snažnijoj Evropi, jedinstvu i većoj stabilnosti regiona"

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas u Strazburu da je predstojeći referendum o imenu Makedonije njen "ulog i doprinos snažnijoj Evropi, jedinstvu i većoj stabilnosti regiona"

U obraćanju poslanicima Evropskg parlamenta Zaev je rekao "nema jake Evrope bez uspešnog Balkana" a da "Balkan može biti uspešan samo ako je integrisan u EU".

"To je naša vizija", rekao je Zaev koji se poslanicima obratio na makedonskom jeziku.

On je rekao da je Makedonija "uz pomoć svojih evropskih prijatelja politički nesporazum u odnosima sa Grčkom pretvorila u dobre i prijateljske odnose suseda" i zahvalio premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu koga je nazvao prijateljem, jer, kako je rekao, zna da "ni njemu nije lako". "Ali to je ono što odgovorni lideri treba da rade", dodao je.

Zaev je ocenio da su "obe strane načinile ustupke ali da obe dobijaju mnogo više u interesu sopstvenih građana i budućnosti".

"Stavili smo tačku na razlike koje su bile prepreka za našu zemlju 25 godina. Položili smo temelje za nove prijateljske odnose, za partnerstvo, jačanje stabilnosti, bezbednosti i ekonomije u našem regionu", rekao je.

On je rekao da je svestan da je pred Makedonijom još dug put, ali da će učiniti sve da dostigne standarde EU. 

"Naša borba za evropsku budućnost bila je ključni faktor za postizanje istorijskog sporazuma sa Grčkom i sa Bugarskom. Mi smo uspešna priča u Evropi, autentičan model za funkcionalnu multietničku demokratiju. Neka vrsta Evrope u malom, koja sakodnevno živi evropski moto 'ujedinjeni u razilčitosti", naveo je.

Naglasio je da svi znaju kakve su koristi od te odluke. 

"Znamo da je to najbolja šansa koju je naša zemlja do sada dobila, da je to prilika koja se dobija jednom u životu i da je nećemo propustiti. Zgrabićemo tu priliku jer to je naša ulaznica za EU i NATO", rekao je Zaev pred poslanicima EP.

autor: MIM/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side