06.07.2018 Skoplje

Zaev razgovrao sa Pensom o sprovođenju Dogovora sa Grčkom

Zaev razgovrao sa Pensom o sprovođenju Dogovora sa Grčkom Foto: Beta, AP
Premijer Makedonije Zoran Zaev razgovarao je telefonom sa potpredsenikom SAD Majkom Pensom o sprovođenju Dogovora sa Grčkom, saopštila je danas makedonska vlada.

Kako se navodi, u "prijateljskom i srdačnom razgovoru" američki potpredsdenik je rekao da Dogovor pokazuje jasan signal da se Makedonija približava razvijenom zapadnom svetu, što će biti jasno verifikovano na Samitu NATO u Briselu sledeće sedmice".

Poziv za ulazak u NATO, kako je rekao Pens, jasan je signal da će pozitivni rezultat referenduma značiti konačno punopravno članstvo Makedonije u NATO.

Pens je u sinoćnjem razgovoru sa Zaevom izjavio i da SAD "izražavaju interesovanje da budu uključene i da podrže progresivne procese koji slede u Makedoniji, posebno u sprovođenju referenduma (o imenu države), kao i potpunoj primeni Dogovora sa Grčkom".

Kako se navodi, potpredsddnik Pens je poželeo makedonskim institucijama uspešne i dinamične pregovore o članstvu u EU, naglašavajući da se prijteljstvo SAD i Makedonije produbljava i jača.

Američki potpredsdnik je, ističe se, uputio snažne čestitke Zaevu i njegovm grčkom kolegi Aleksisu Ciprasu za pokazano liderstvo potpisivanjem dogovora o rešavanju spora dve zemlje oko imena Makedonija.

Makedonski premijer Zaev je u razgovoru sa Pensom izrazio zahvalnost za veliku podršku koju Makdonija ima od SAD u kontinuitetu, od vremena proglašenja nezavisnosti, u svim procesima važnim za državu, odnsno integraciju u NATO i EU.

Dogovorom s Grčkom je predviđeno da Makedonija do kraja godine ispred ustavnog imena doda geografsku odrednicu "severna" i da se zove Severna Makedonija, a potvrđen je i garantovan makedonski identitet i jezik.

Tim dokumentom, koji su 17. juna potpisali ministri spoljnih poslova Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, predviđa se i da građani u Makedoniji moraju da potvrde novo ime države na referendumu pre ustavnih promena.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side