03.06.2018 Skoplje

Zaev: Razgovor s Ciprasom kad se otklone tehnički problemi

Zaev: Razgovor s Ciprasom kad se otklone tehnički problemi Foto: prtscr ytb
Postoje određeni tehnički problemi za dogovor o imenu između Makedonije i Grčke koje dve strane treba da reše, rekao je sinoć makedonski premijer Zoran Zaev i dodao da će razgovarati telefonom s grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom kada se ti problemi odstrane.

"Znate da sam od samog početka optimista i ne bih želeo da dajem detalje. Verujem da ćemo naći rešenje, a kad se ova tehnička pitanja otklone odmah će se održati telefonski razgovor i verujem da u najkraćem mogućem vremenu možemo da objavimo da je sve dogovoreno, kako ćemo ići dalje i kakva će biti procedura da bi stigli na vreme za Evropski savet, jer će on tada odlučiti da odredi datum za početak pregovora", rekao je Zaev u Štipu, a prenosi Nova Makedonija na svom sajtu.

Makedonski mediji ranije su najavili da se očekuje da plan za konačno zatvaranje spora u telefonskom razgovoru verifikuju premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, što bi bio uvod u njihov susret da bi se ozvaničio postignut dogovor.

Cipras je rekao da su u narednim danima oni "maksimalno fokusirani i posvećeni", da se radi o dogovaranju članova sporazuma, detalja koji su važni jer je sada vreme da oni budu precizno dogovoreni.

Zaev je rekao da je on spreman za razgovor s Ciprasom i da zna da je i Cipras spreman.

Ukazao je da je svakako važno kako će se dogovor objasniti makedonskoj opoziciji i da će ona biti pozvana da bude uz njih, kao i građanima Makedonije. Isto tako je važno da se objasni opoziciji i građanima Grčke, rekao je Zaev.

Glavna makedonska opozociona partija VMRO-DPMNE sinoć je održala proteste u Skopju protiv promene imena zemlje i tražila smenu vlade. Vođa opozicije rekao je da oni nikad neće prihvatiti ustavnu promenu imena Makedonije.

Okvir koji su u Briselu 27. maja dogovorili ministri spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov i Grčke Nikos Kocijas, predviđa plan za konačno zatvaranje spora u 11 koraka.

Rešenje spora značilo bi da Makedonija dobije datum za početak pregovora o pristupanju s EU na samitu Unije krajem juna, a na samitu NATO u briselu 11. i 12 jula bi dobila poziv za ulazak u Alijansu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side