20.06.2018 | 12:40h ► 13:56h Skoplje

Zaev pozvao poslanike da ratifikuju dogovor sa Grčkom

Zaev pozvao poslanike da ratifikuju dogovor sa Grčkom Foto: Beta / AP
Premijer Zoran Zaev pozvao je danas poslanike u Sobranju Makedonije da ratifikuju dogovor sa Grčkom, jer označava početak kraja neizvesnosti Makedonije i potvrđuje makedonski identitet.

"Imamo dogovor sa jasnim obeležjem našeg makedonskog identiteta, našeg makedonskog jezika, za vek vekova", rekao je on na početku sednice parlamenta, kojoj ne prisustvuju poslanci opozicione VMRO DPMNE, koji za taj dokument tvrde da je kapitulantski i da je "izdaja nacionalnih interesa".

Zaev je istakao da je dogovor o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonije dostojanstveno rešenje za obe strane i da Makedonija nikom ništa nije poklonila.

"Nikome nismo ništa poklonili, niti je neko uzeo nešto kada smo se dogovorili za geografsku odrednicu. Ovo je hrabar korak u interesu budućnosti građana i naše dece, za spokojnu budućnost. Hajde da odbacimo manipulacije i izolaciju, i da damo šansu dogovoru", rekao je makedonski premijer.

Zaev je istakao da je dogovor sa Grčkom podržala cela međunarodna zajednica i da Makedoniji otvara "sva vrata" evropskoj budućnosti, kao i da očekuje da dobije datum za početak pregovora na predstojećem Savetu EU.

Konačnu reč o dogovoru sa Grčkom, rekao je Zaev, daće građani Makedonije na referendumu.

Dogovorom o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i o strateškom partnerstvu dve susedne zemlje predviđeno je da Makedonija promeni ime u Severna Makedonija i da to garantuje ustavnim izmenama do kraja godine. Tim dokumentom Makedoncima je takođe priznat makedonski identitet, jezik i kultura, kao i kodovi MK i MKD.

U Makedoniji bi o tom dokumentu građani, prema ranijim najavama vlade, trebalo da se izjasne na referendumu krajem septembra ili početkom oktobra, nakon čega bi u slučaju da bude uspešan sledile ustavne izmene, posle kojih bi Grčka ratifikovala sporazum u svom parlamentu.

 

Poziv Makedoniji u NATO stavljen na dnevni red julskog samita

 Zaev je kazao da je Severnoatlantski savet danas jednoglasno odlučio da tačku za poziv Makedoniji u NATO stavi na dnevni red julskog Samita.

Zaev je to rekao na sednici makedonske skupštine na kojoj u poslanici većinom glasova ratifikovali Dogovor s Grčkom o rešavanju spora oko imena i straškom partnerstvu.

"Time se ostvaruju vekovne aspiracije svih generacija pred nama i svih građana Makedonije", rekao Zaev.

Prethodno je generalni sekretar NATO Jens Stoltemberg u izjavi za francusku televiziju Frans 24 rekao da je moguće da Makedoniji bude poslat poziv za člantvo na samitu Alijanse 11. i 12. jula u Briselu, pošto su Skoplje i Atina postigli dogovor o sporu oko imena.

autor: MIM, VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side