11.01.2019 | 17:26h ► 22:50h Skoplje

Makedonski parlament usvojio ustavne izmene o promeni imena države

Makedonski parlament usvojio ustavne izmene o promeni imena države Foto: Beta/AP/Boris Grdanoski
Skupština Makedonije usvojila je večeras dvotrećinskom većinom ustavne izmene kojima se ime države menja u Severna Makedonija i potvrđuje makedonski identitet.

 

 

Za prihvatanje četiri ustavna amandmana kojima Makedonija ispunjava obaveze iz Dogovora sa Grčkom o rešavanju spora oko imena, glasao je 81 poslanik u parlamentu sa 120 mesta, dok sednici nisu prisustvovali poslanici opozicione koalicije oko VMRO DPMNE.

Ti ustavni amandmani stupaju na snagu kad Grčka ratifikuje takozvani Prespanski dogovor i protokol za članstvo Makedonije u NATO, rekao je predsednik makedonske skupštine Talat Džaferi.

Promena Ustava deo je Dogovora sa Grčkom o rešavanju višedecenijskog spora oko imena i preduslov je za makedonske evroatlantske integracije.

Makedonski parlament je 19. oktobra počeo proces izmena Ustava podrškom 80 poslanika predlogu Vlade Makedonije.

Ta dvotrećinska većina je obezbeđena glasovima osam poslanika opozicione VMRO DPMNE koji su zbog toga izbačeni iz stranke.

 

Vlada Makedonije čestitala građanima i poslanicima izmene Ustava

Vlada Makedonije čestitala je večeras građanima i svim poslanicima usvajanje ustavnih izmena kojima se, kako se ističe, zemlji otvaraju vrata NATO i EU.

Kako se navodi, prihvatanjem ustavnih izmena kojima se ime države menja u Severna Makedonija i potvrđuju makedonski identitet i državni suverenitet, "građani Makedonije su preko njihovih predstavnika u parlamentu napisali novo istorijsko poglavlje naše države".

"To je čin koji odaje državničku odgovornost i snažan patriotizam zato što pravi apsoliutno ostvarivim dva najveća državna interesa - članstvo u NATO i EU... ostvarivanje ovih koristi dolazi preko preciziranja imena naše države geografskom odrednicom - Republika Severna Makedonija", istakla je makedonska vlada.

Kako se navodi, imajući u vidu vrhovni interes građana poslanici su glasali za dogovor koji omogućava "međunarodno integrisanje i priznavanje zemlje kao suverene države sa potpunim potvrđivanjem identitetskih posebnosti Makedonaca i svih građana".

Vlada Makedonije napominje da će makedonski jezik biti međunarodno priznat u svim savezima, a himna i zastava ostaju isti i zaštićeni, dok će državljastvo biti "makedonsko/Građanin Republike Severne Makedonije".

"Danas smo otvorili novu, svetlu perspektivu budućnosti za sve građane naše zemlje, za dobrobit naše dece. Za mirnu, bezbednu zemlju, u kojoj će Makedonci, Albanci, Turci, Vlasi, Srbi, Romi, Bošnjaci i sve druge etničke zajednice živeti bolji i prosperitetan život", navodi se u čestitki Vlade Makedonije.

 

VMRO DPMNE ustavne izmene nazvao izdajom, traži vanredne izbore

Foto: Beta/AP/Boris Grdanoski

Lider najveće makedonske opozicione stranke Hristijan Mickoski večeras je usvajanje ustavnih izmena kojim se ime države menja u Severna Makedonija nazvao izdajom i zatražio vanredne parlamentarne izbore.

Na konferenciji za novinare on je zatražio da se skupština raspusti i da se vanredni izbori održe zajedno sa predsedničkim koji su planirani za proleće.

"Na ovim izborima VMRO DPMNE će pobediti, a volja građana će biti ispunjena", rekao je Mickoski, ističući da su poslanici odlukom da usvoje ustavne izmene suspendovali volju građana koji su bojkotom referenduma rekli da su protiv.

Prema njegovim rečima, odluka o promeni Ustava u skladu sa Dogovorom sa Grčkom je "čin izdaje" i doneta je uz pritiske i pretnje (poslanicima), a Dogovorom sa Grčkom se nanosi šteta državi i građanima".

"Nama je važno da je odluka doneta glasovima 81 poslanika, ali i ne i voljom makedonskih građana. Dogovorom iz Prespe se nanosi šteta sadašnjim i budućim generacijama. Uradićemo u budućnosti sve da ispravimo tu nepravdu", rekao je Mickoski i današnji dan nazvao "crnim petkom".

 

Mogerini i Han čestitali na usvojenim izmenama ustava Makedonije

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han čestitali su danas poliltičkim vođama i građanima Makedonije na izglasavanju izmena makedonskog ustava za promenu imena zemlje prema dogovoru s Grčkom, saopštila je evropska spoljnopolitička služba.

Kako se navodi to "predstavlja presudni korak u primeni istorijskog sporazuma iz Prespe".

"Politički lideri kao i građani pokazali su odlučnost da iskoriste ovu jedinstvenu i istorijsku šansu za rešavanje jednog od najstarijih sporova u regionu i da odlučno krenu napred na putu ka Evropskoj uniji. EU čvrsto podržava ovaj sporazum koji daje primer za pomirenje u regionu i u Evropi kao celini", navodi se u saopštenju.

Kako se dalje navodi EU čeka ispunjenje narednih koraka koji vode do pune primene sporazuma iz Prespe, i ostaje "čvrsto posvećena" pružanju podrške i praćenju zemlje ka njenom strateškom cilju integracije u EU.

Evropski komesar Han je odvojeno preko Tvitera čestitao političarima i građanima Makedonije na izglasavanju ustavnih izmena o promeni imena u Severna Makedonija i izrazio nadu da će ova "istorijska promena" stvoriti "pozitivnu dinamiku za pomirenje u celom regionu Zapadnog Balkana".

 

Čestitali i zvaničnici Kosova i Albanije

Zvaničnici Kosova i Albanije čestitali su danas najvišim predstavnicima Republike Severne Makedonije na ustavnim promenama koje su usvojene u makedonskoj skupštini.

Albanija je čestitala makedonskom parlamentu na izglasavanju izmena za promenu imena navodeći da je to pokazatelj državničkog ponašanja kojim se "otvara put ka NATO i EU".

Albanski ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati je u Tviter poruci posle izglasvanja promena u Sobranju rekao da se "doprinos albanskih političkih partija još jednom pokazao kao odlučujući faktor".

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji na Fejsbuku je ocenio da ova odluka deblokira integraciju Severne Makedonije u NATO i EU.

"Najbolje čestitke za moje kolege u Skoplju za istorijsku odluku. Ova odluka deblokira jednom za svagda put integracije u NATO i EU, ne samo za Severnu Makedoniju već i za ceo region", smatra Veselji.

Predsednik Kosova Hašim Tači čestitao je Makedoncima preko Tvitera, uz ocenu da Skoplje i Atina pomažu celom Zapadnom Balkanu da uvede novu eru pomirenja.

"Čestitke narodu i vladi Makedoniji na ratifikaciji ustavnih amandmana. Skoplje i Atina pomažu celom Zapadnom Balkanu da uvedu novu eru mira, pomirenja i integracija u NATO i EU. Sada je na nas red: konačni sporazum Kosova i Srbije".

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je današnju odluku makedonskog Sobranja ocenio kao veliki korak Severne Makedonije na putu evropskih integracija.

"Ovo je odluka sa istorijskom težinom za zapadni Balkan i nada da naš region ide prema stalnom miru. Čestitam mom kolegi Zoranu Zaevu za dokazanu prozapadnu viziju i Albancima u Makedoniji za ključnu ulogu u ovim promenama", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli pozdravio je usvajanje ustavnih promena u Sobranju ocenivši da je time otvoren put za učlanjenje Republike Severne Makedonije u NATO i za njenu jasnu evropsku perspektivu.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 11.01.2019, 20:51h A nekima to smeta...

    ostvarivanje ovih koristi dolazi preko preciziranja imena naše države geografskom odrednicom - Republika Severna Makedonija", istakla je makedonska vlada." ...- Mudra odlika zasnovana na zdravoj logici: današnja država Makedonija jeste SEVERNI DEO cele geogrfske oblasti MAKEDONIJE, dok se JUŽNI DEO te oblasti nalazi u političkim granicama države Grčke. Nijedan Grk neće zabranjivati (niti može) građanima Republike Severne Makedonije da se zovu i pišu imenom Makedonac / Makedonka /Makedonče (npr. u poznatoj makedonskoj pesmi). Ne znam zašto ta promena nekome smeta Rusiji (i njenim obožavaocima na Balkanu): Rusija se ne graniči s Makedonijom i nema geografskih delova koji bi bili u njenim granicama, pa da pati zbog toga. Bolje neka gleda tamo istočno neka Kurilska ostrva...

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side