Zaev posle sastanka s Merkel: Ove godine počinjemo pregovore o prijemu u EU
13.06.2019 Skoplje

Zaev posle sastanka s Merkel: Ove godine počinjemo pregovore o prijemu u EU

Zaev posle sastanka s Merkel: Ove godine počinjemo pregovore o prijemu u EU Foto: Beta, AP
Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas u Berlinu, posle sastanka s kacelarkom Nemačke Angelom Merkel, da je "snažno uveren" da njegova zemlja ove godine počinje pregovore o prijemu u EU.

Zaev je rekao da ga je kancelarka infomisala da će Bundestag "u septembru doneti odluku o odobravanju početka pregovora EU sa Severnom Makedonijom, saglasno utvrđenim procedurama Nemačke za proširivane članstva Unije".

Po njegovim rečima, Merkel je na "srdačnom i prijateljskom sastanku" potencirala da je Severna Makedonija "isporučila očekivano i da ona lično i Berlin na to gladaju mnogo pozitivno".

"Snažno smo uvereni da već ove godine započinjemo pregovore o članstvu u EU i konačno se priključujemo Srbiji i Crnoj Gori" koje već pregovaraju o tome, istakao je Zaev.

"Potvrdili smo da Republika Severna Makedonija ima puno poverenje u kancelarku Merkel i da podržava njenu potiku proširenja EU, kao i njenu poltiku prema Zapadnom Balkanu", dodao je on.

Zaev je istakao da ga raduje što Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke ima pozitivan stav o započinjaju pregovora EU sa Severnom Makdonijom, i da treba da se poštuju procedurani postupci i demokratski procdesi koji će Bundestagu omogućiti da septembra donese pozitivnu odluku o tome.

U delegaciji Vlade Severne Makedonije koja se u Berlinu sastala s Merkel, uz Zaeva su bili vicepremijer za evopsla pitanja Bujar Osmani i ministar spljnih poslova Nikola Dimitrov.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side