Zaev podneo ostavku, Severna Makedonija dobija tehničku vladu
03.01.2020 Skoplje

Zaev podneo ostavku, Severna Makedonija dobija tehničku vladu

Zaev podneo ostavku, Severna Makedonija dobija tehničku vladu Foto: Beta/Vlada Severne Makedonije
Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev jutros je potpisao ostavku da bi u toku dana mogla da bude formirana tehnička vlada za sprovođenje izbora.

 

 


"Vlada radi od 8.30, potpisao sam ostavku, u skaldu sa dogovorom (za izbore) i Zakonom o vladi. Verujem da će veoma brzo da stigne u parlament čime može da počne procedura za izbor prelazne vlade", rekao je Zaev jednom lokalnom mediju.

Zaev, posle dve godine i sedam meseci na premijerskoj funkciji, ostavku podnosi da bi bila formirana tehnička vlada koja će pripremiti vanredne parlamentarne izbore 12. aprila, u skladu sa dogovorom lidera vodećih stranka nakon što Severna Makedonija u oktobru treći put nije dobila datum za početak pregovora sa EU.

Nakon što parlament usvoji ostavku Zaeva, šef države Stevo Pendarovski daće mandat za formiranje tehničke vlade ministru unutrašnjih poslova i potpredsedniku SDSM Oliveru Spasovskom da bi parment do ponoći potvrdio novi kabinet u kojem opozicija ima dva ministra i tri dopunska zamenika ministara.

Prema takozvanom "pržinskom modelu", koji je prvi put primenjen 2016, tehnička vlada se formira 100 dana pred izbore i u njoj opozicija ima ministra pocije i minstra za rad, kao i dopunske zamenike ministara za finasije, poljopriverdu i za administraciju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side