12.06.2018 Skoplje

Zaev: Novo ime Republika Severna Makedonija za opštu upotrebu, uz zaštitu makedonskog indentiteta

Zaev: Novo ime Republika Severna Makedonija za opštu upotrebu, uz zaštitu makedonskog indentiteta Foto: Beta, AP / Boris Grdanoski
Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da je dogovorom sa Grčkom predviđena promena imena države u Republika Severna Makedonija i zaštita makedonskog indentiteta.


On je pozvao predsednika države Đorđa Ivanova i makedonsku opoziciju da podrže dogovor i daju maksimalnu podršku za napredak zemlje i da donesu zajedno odluku za budućnost Makedonije.

"Imamo istorijsko vekovno rešenje. Za makedonsku budućnost! Dogovor omogućava ulazak u NATO i početak pregovora sa EU. Ne želimo više poraze, želimo pobede", rekao je Zaev na konferenciji za novinare u prisustvu ministara u njegovom kabinetu.

Prema njegovim rečima buduće ime Republika Severna Makedonija će biti za opštu upotrebu, što će biti precizirano amandmanom u ustavu, a promena treba da bude potvrđena i na referendumu na jesen.

Zaev je najavio da će sa grčkim premijerom dogovor potpisati najkasnije do ponedeljka, a da nakon toga on treba da bude ratifikovan u makedonskom parlamentu.

"Posle toga slede pisma grčke vlade EU i NATO da nema prepreka za članstvo Makedonije u NATO i za početak pregovora sa EU", rekao je makedonski premijer i izrazio uverenje da će Skoplje dobiti poziv da postane 30. članica Alijanse na samitu ovog leta.

Kako je istakao, rešavanjem dvoipodecenijsog spora "izvlači se zemlja iz izolacije i jača makedonski identitet". "Makedonski jezik, narod, Makedonac, Makedonka, zaštićeni su i ojačani jednom zauvek", rekao je Zaev.

Dogovorom se predviđa potvrda makedonskag jezika u UN – makedonski, macedonian, bez fusnote. Nacionalnost je makedonska/građanin Republike Severne Makedoniije.

Trgovačko kodovi ostaju MK i MKD, ali će biti promenjene registarske tablice iz MK u NMK.

Prethodno je Zaev o postizanju rešenja sa Grčkom telefonski obavestio lidera najveće opzicione stranke u Makedoniji VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog.


 

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side