17.10.2017 Skoplje

Zaev: Ne razmišljam o vanrednim parlamentarnim izborima

Zaev: Ne razmišljam o vanrednim parlamentarnim izborima Foto: prtscr ytb
Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da ne razmišlja o prevremenim parlamentarnim izborima i da namerava da se fokusira na rešavanje dugogodišnjeg spora oko imena sa susednom Grčkom.

On je novinarima rekao da mu je trenutni proritet završavanje lokalnih izbora, čiji ga dosadašnji rezultat ohrabruje da se fokusira na donošenje ozbiljnih odluka, među kojima i na rešavanje spora sa Grčkom oko imena na, kako je rekao, "transparentan i inkluzivan način".

Stranka Zorana Zaeva SDSM, koja ima tanku većinu u parlementu, u prvom krugu lokalnih izbora je ubedljivo pobedila konkurentski opozicioni VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, pa su se u medijima pojavila nagađanja da bi mogao da organizuje vanredne parlamentarne izbore kako bi učvrstio centralnu vlast.

"Ovu podršku (građana na lokalnim izborima) gledamo kao podršku za rad, a ne za nove izbore. Rezultati lokalnih izbora mi daju dodatnu hrabrost za donošenje odluka, uključujući i rešavanje spora sa imenom", rekao je premijer Makedonije.

Kako je istakao, pred Makedonijom su ozbiljne odluke koje treba da donese, među kojima su i "odluke za problem koji Grčka ima sa njenim ustavnim imenom".

Zaev je objasnio da mu je trenutni prioritet da se lokalni izbori, čiji je drugi krug 29. oktobra, završe kompletno regularno i kredibilno, kao i u prvom krugu.

"Samo tada Makedonija pobeđuje. Odluke ćemo verovatno donositi posle 29. oktobra", rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side