23.08.2017 | 11:35h ► 12:05h Skoplje

Zaev: Nadam se da ćemo danas Vučić i ja rešiti sve nesporazume

Zaev: Nadam se da ćemo danas Vučić i ja rešiti sve nesporazume Foto: pixabay.com
Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da se nada da će danas u razgovoru s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučić rešiti sve eventulane nesporazume nastale posle povlačenja osoblja ambasade Srbije iz Skoplja.

"Bez ikakvih neinformisanih ili preuranjenih zaključaka, poštujemo i podržavamo poziv zvaničnog Beograda da zaštitimo bilateralne odnose Srbije i Makedonije i uspostavimo standardni kodeks ponašanja", rekao je Zaev za današnji beogradski dnevnik "Blic".

Kako je objavljeno na sajtu "Blica", Zaev je rekao da, iako Vlada Srbije ima suprotne informacije, makedonska vlada "nikada nije imala nameru, niti je dala upustva za izvršenje bilo kakvih kontraobaveštajnih aktivnosti protiv ili na račun bilo koje susedne zemlje, uključujući i Republiku Srbiju".

Makedonski premijer uoči današnjeg sastanka ističe da je njegova vlada "snažno posvećena izgradnji dobrosusedskih odnosa sa Srbijom".

"Uveren sam da je jedini konstruktivni pristup otvoren i direktan dijalog o svim pitanjima i pronalaženje uzajamno korisnih rešenja", dodao je Zaev.

Na pitanje da li je makedonska vlada sklapala dogovore sa albanskom manjinom nauštrb srpskih interesa, Zaev je kazao da su u pitanju "lažne vesti".

"U našoj politici nema strategije i politike na štetu Srbije. Posvećeni smo održavanju i kontinuiranom radu na jačanju naših bilateralnih odnosa sa našim susedom, Republikom Srbijom. Naš pristup spoljnoj politici zasniva se na politici otvorenih vrata direktnog dijaloga i dobre volje koja će rešiti probleme umesto što će da ih stvara. Smatramo da je to najefikasniji način izgradnje dobrosusedskih odnosa, saradnje i partnerstva", kazao je Zaev.

Što se kosovskog pitanja tiče, Zaev je rekao da će makedonska vlada "nastojati da izgradi prijateljske odnose zasnovane na uzajamnom poštovanju i jačanju trgovinskih veza".

 

Osmani: Makedonija šalje pozitine signale za normalizaciju odnosa

Zamenik premijera Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani izjavio je danas da Makedonija "ohrabruje" izjave iz Srbije za normalizovanje odnosa i daje iste pozitivne signale.

"Ohrabrujemo izjave iz Srbije za normalizovanje odnosa. Iste pozitivne signale dajemo i odavde, da smo za normalizovanje odnosa i za razjašnjavanje eventualnih razloga koji su doveli do narušavanja", rekao je Osmani novinarima, a prenose makedonski mediji.

On je kazao da je i dalje nejasno šta je razlog za povlačenje osoblja Ambasade Srbije iz Skoplja i dodao da ne treba brzati sa zaključcima.

"Još je nejasna situacija oko razloga. Treba da pričekamo potpune informacije, da ne brzamo sa zaključcima i izjavama koje mogu dodatno pogoršati odnose", rekao je zamenik makedonskog premijera.

Osmani je istakao da se Makedonija nalazi u istorijskom trenutku pozitivne klime u zemlji i u regionu da napravi iskorak u evrointegracijama i da bi bili greška ako bi sebi dozvolila da otvara nova pitanja u odnosima sa susedima.

"Radim intenzivno da zatvorimo sva otovrena pitanja koja imamo sa susedima. Makedonija ima i imaće korektan odnos prema svim susedima", rekao je zamenik makedonskog premijera za evropska pitanja Bujar Osmani.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side