07.11.2018 Skoplje

Zaev: Izmene Ustava Makedonije važe samo ako Grčka ratifikuje Sporazum

Zaev: Izmene Ustava Makedonije važe samo ako Grčka ratifikuje Sporazum Foto: Beta, Vlada Makedonije
Ustavne izmene radi promene naziva države u "Severna Makdonija" stupiće na snagu tek kada Skupštin Grčke ratifikuje Dogovor iz Prespe i protokol o prijemu Makedonije u NATO, izjavio je danas makedonski premijer Zoran Zaev.

On je to rekao na početku sednice Odbora Sobranja za ustavna pitanja, čijim je zasedanjem počela druga faza postupka za izmenu Ustava u skladu s Dogovorom sa Grčkom o rešavanju dugogodišnjeg spora oko naziva Makedonije.

Obrazlažući amadname, Zaev je, prenose lokalni mediji, rekao da je dodavanje geografske odrednice "severna" ustavnoim nazivu države "cena" za ulazak u EU i NATO.

Sednica Odbora na kojoj se razmatraju četiri ustavna amandmana koje je predložila Vlada, može da traje najviše 12 radnih dana.

Predsednik Sobranja Talat Džaferi je za 1. decembar zakazao plenarnu sednicu na kojoj će poslanici glasati o amandmanima, o kojima prethodno treba da se izjasni i Zakonodavno-pravni odbor.

Za takozvano utvrđivanje nacrta amandmana u parlamentu potrebna je natpolovična većina od 61 poslanika, dok će u trećoj fazi, za usvajanja ustavnih amandmana, ponovo biti potrebna dvotrećinska većina od 80 poslanika, kao što je bilo potrebno i za nedavnu odluku da taj postupak počne.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side