20.09.2018 Skoplje

Zaev i Pens razgovarali o zajedničkoj proslavi ulaska Makedonije u NATO

Zaev i Pens razgovarali o zajedničkoj proslavi ulaska Makedonije u NATO Foto: Beta / AP / Boris Grdanoski
Premijer Makedonije Zoran Zaev razgovarao je danas u Vašingtonu sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom o predstojećem referedumu i o napretku Makedonije na putu ka članstvu u NATO.

Kako je saopštila makedonska vlada,  Zaev i Pens su razmotrili mogućnost da zajednički bude proslavljen prijem Makedonije u NATO naredne godine, koji postaje realnost sa Dogovorom sa Grčkom o rešavanju višedecenijskog spora oko imena.

Susret Zaeva sa Pensom dolazi nakon što su tri visoka zvaničnika SAD prethodnih dana posetili Makedoniju da bi podržali referendum o Dogovoru sa Grčkom, kojim je predviđena promena imena države u Severna Makedonija, što je osnovni uslov za makedonsko članstvo u NATO i početak pregovora sa EU.

Zaev je upoznao Pensa sa aktivnostima za sporvođenje refereduma, 30. septembra, kao korakom koji će otvrditi budućnost Makdonije u najjačim svetskim savezima – NATO i EU, kao i da je pozvao sve političke lidere, uključujući i opoziciju, da se "ugrade u tu budućnost".

"Makedoniija nema alternativu za integraciju u EU i NATO i građani naše zemlje prepoznaju da će se od njihove odluke na referendumu poziv za NATO, koji smo dobili u Briselu, u januaru 2019, pretočiti u protokol za pristupanje i početak ratifikacije", istakao je Zaev.

Prema Zaevu, mogućnost da delegacija Vlade Makedonije razgovara sa potpredsdnikom Pensom "došla je u ključnom istorisjkom trenutku za Makedoniju", gde će 10 dana na referendumu "građani odrediti kurs zemlje ka njenoj budućnosti u NATO i EU".

"Ohrabreni i inspirisani susretom sa potpredesnikom Pensom, nastavljamo blisku saradnju sa SAD u ispunjavanju našeg strateškog evrotlantskog cilja", rekao je makedosnki premijer.

Pens je Zaevu preneo poruku  ;predsednika SAD Donalda Trampa za podršku Vašingtona za "pokazanu hrabrost i liderstvo u sprovođenju neophodnih reformi u zemlji i za postignuti Dogovor sa Grčkom, koji je otvorio put za članstvo Republike Makedonije u NATO i EU".

U delegaciji Vlade Makedonje koja se sastala saPensom sa Zaevom su bili  ministar spoljnih poslova Nikola Dimotrov, koji je u Prespi potpisao dogovor sa Grčkom i vicepremijer za evropska pitanja Bujar Osmani.

Građani Makedonije na referendumu 30. septembra treba da se izjasne da li su za dogovor s Grčkom o rešavanju dvoipodecenijskog spora oko imena Makedonije, koji su postigle vlade Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa.

Makedonija je podeljena oko tog referenduma – na jednoj strani je koalicija oko vladajućih SDSM i DUI koja smatra da Dogovor sa Grčkom treba podržati, jer otvara evroatlantske perspektive zemlje, a na drugoj opozicioni VMRO DPMNE koji kritikuje taj dogovor kao kapitulantski.

Dogovor su podržali SAD i EU, a brojni lideri evropskih zemalja, uključujući i kancelarku Nemačke Angelu Merkel, u prethodne tri sedmice posetili su Makedoniju kako bi pozvali građane da izađu na referendum i izaberu evropsku budućnost.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side