Zaev i Borisov na nosaču aviona Hari Truman
10.12.2019 Skoplje

Zaev i Borisov na nosaču aviona Hari Truman

Zaev i Borisov na nosaču aviona Hari Truman Foto: Beta/AP/Francisco Seco
Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i ministarka odbrane Radmila Šekerinska sastali su se na nosaču aviona "Hari S. Truman" u Napulju sa admiralom Džejmsom Fogom, komandantom američkih pomorskih snaga u Evropi i Zajedničke komande savezničkih snaga u Napulju.


Kako je danas saopštila vlada u Skoplju, Zaev je ocenio da je sastanak sa admiralom Fogom na nosaču "Hari Truman" jasan signal aktivnog ušestvovanja Severne Makedonije u globalnim procesima koji donose mir u svetu, kao i u procesima u kojima se zajedno sa saveznicima bori sa svim konvencionalnim i hibridnim pretnjama za sigurnost i bezbednost.

U izjavi, dostavljenoj medijima, on je istakao da su sada najjače zemlje sveta saveznici Severne Makedonije koja je partner sa svim njima.

"Prošle sedmice u Londonu smo osetili šta znači biti deo porodice NATO. Posetom nosaču aviona 'Hari Truman'.... kompletiramo sliku pripadnosti Severne Makedonije najjačem savezu kolektivne bezbednosti koji ujedinjava skoro milijardi ljudi u svetu", naveo je Zaev.

Prema njegovim rečima, Severna Makedonija posataje članica NATO u jednom izuzetnom geostrateškom trenutku, posebno važnom momentu za zonu uticaja u jugoistočnoj Evropi, u Crnomorskom basenu i u Sredozemnom moru, iz kojeg se kontrolišu tri kontinenta.

"Ali, podrška naših strateških partnera, posebno SAD i drugih članica NATO, stvorila je uslove da pozivnica za članstvo uopšte ne bude dovedena u pitanje. Mi smo deo bezbednosnog štita najmoćnijeg vojnog saveza na svetu. NATO je najsnažnija garancija za našu stabilnost, sigurnost, nepromenjivost granica i očuvanje teritorijalnog integiteta, A, bezbednost i sigurnost su osonva svake ekonomije - osnov za strane investicije, za veće plate, za dobra radna mesta, za prosperitet", rekao je premijer Severne Makedonije.

Zaev i Šekerinska su na američkom nosaču aviona bili zajedno sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovom i ministrom odbrane te zemlje Krasimirom Karakačanovim.

U delegaciji Severne Makedonije bili su predsednik parlamenta Taljat Džaferi i načelnik Generalštaba Vasko Đurčinovski, zajedno sa američkom ambasadorkom u Skoplju Kejt Berns.

"Hari S. Truman" je jedan od 10 najvećih nosača aviona, klase Nimic (Nimitz), dužine 333 metra i nosivosti 100.000 tona. Ima nuklearni pogon, visoko razvijenu tehnološku opremu i može da ponese 90 letelica.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side