19.06.2018 Skoplje

Zaev: Gruevski prihvatio Severna i Gornja Makedonija, ali Grci odbili

Zaev: Gruevski prihvatio Severna i Gornja Makedonija, ali Grci odbili Foto: Beta, AP / Boris Grdanoski
Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je večeras da je njegov prethodnik Nikola Gruevski bio prihvatio promenu imena države u Gornja i Severna Makedonija za opštu upotrebu, ali da je Grčka to tada odbila.

"Gruevski je prihvatio Severna i Gornja Makedonija u 2012. i u 2013, bez definisanja identiteta, odnosno bez toga da Grčka prihvati identitet i jezik. To je ostavljeno da lebdi. Grčka nije prihvatila to rešenje zato što je bila isprovocirana projektom Skoplje 2014", rekao je Zaev u emisiji Televizije "Kanal 5".

Makedonski premijer rekao je da se to može čuti u ilegalno prisluškivanim razgovorima koje je kao lider opozicije dostavio Specijalnom tužilaštvu za prisluškivane razgovore.

"Kada bi sud objavio razgovore o imenu, čulo bi se da ovo nije prvi put da bude prihvaćeno ime (Makedonije) sa geografskom odrednicom, za opštu upotrebu", rekao je on, a prenose lokalni mediji.

Zaev je istakao da večeras prvi put spominje te prisluškivane razgovore koji, kako je rekao, svedoče o kalkulanstvu i lažnom patriotizmu Gruevskog i njegovih sledbenika.

Gruevski je nedavno na društvenim mrežama objavio stare izjave u kojima tvrdi da je svojevremeno odbio grčki predlog da Makedonija dobije prefiks Severna, dok funkcioneri stranke koju je vodio petnaestak godina dogovor Zaeva sa Grčkom ocenjuju kao kapitulantski.

Zaev je rekao da kada je objavljivao "političke bombe" 2015. godine, taj deo o pregovorima Gruevskog sa Grcima nije objavio da ne bi naneo štetu pregovaračkoj poziciji Makedonije.

 

Zaev najavio impičment Ivanova, ako se bude moralo

Zaev je izjavio večeras da će parlamentarna većina zatražiti impičment predsednika države Đorđa Ivanova, ako ne potpiše dogovor sa Grčkom, a građani na referendumu se izjasne pozitivno.

"Ima želja za ukrupnjavanje parlamentarne većine i to ćemo napraviti isključivo za impičmnet predsednika, ako moramo. Završilo se vreme prenemaganja, laganja, ličnih kalkulacija i političkog kalkulanstva. Makedonija mora da krene napred", rekao je Zaev za TV "Kanal 5".

Makedonski premijer je istakao da su građani ti koji će odlučiti da li žele promenu imena države, ali da ako dogovor sa Grčkom bude prihvaćen na referendumu, niko nema pravo da sprečava njihovo mišljenje.

"Mi smo tu da slušamo i sprovodimo. Građani će doneti odluku koju moramo svi da poštujemo. Ne pretim, ja sam mnogo realan i častan čovek, ali ću uraditi sve da sprečim eventualnu blokadu prava građana da se izjasne", rekao je premijer Makedonije Zoran Zaev u emisiji "Samo istina".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side