Zaev čvrsto veruje u dogovor sa Grčkom za rešavanje spora oko imena
15.06.2018 Skoplje

Zaev čvrsto veruje u dogovor sa Grčkom za rešavanje spora oko imena

Zaev čvrsto veruje u dogovor sa Grčkom za rešavanje spora oko imena Foto: Beta / AP
Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da snažno veruje u dogovor za rešavanje makedonsko-grčkog spora oko imena i u strateško partnerstvo dve zemlje.

"Vlada Makedonije treba da bude ponosna na ovo rešenje. S ovom odlukom pišemo novu stranicu u istoriji naše zemlje", napisao je Zaev na Fejsbuku.

Zaev je naveo da snažno veruje u dogovor koji je u utorak postigao sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, jer je "jasan i priznaje identitet i posebnost makedonske nacije" i jer se "njime konačno zatvara to pitanje i otvara budućnost zemlje".

Dogovorom Ciprasa i Zaeva predviđeno je da Makedonija promeni ime u "Severna Makedonija" uz promenu Ustava i referendum, a da Grčka prestane da sprečava prijem Makedonije u NATO i otpočinjanje njenih pregovora o pristupanju EU.

Prema Zaevu, tim rešenjem spora oko naziva, Makedonija se izvlači iz izolacije i jača se "makedonski identitet".

Makedonska vlada sinoć je jednoglasno usvojila taj dokument, nazvan "Konačan dogovor za rešavanje razlika opisanih u rezolucijama 817 i 845 SB UN za prestanak važenja Privremenog sporazuma iz 1995. i za uspostavljanje strateškog partnerstva među stranama".

Još nije utvrđeno kada će premijeri dve susedne zemlje zajedno potpisati dogovor o rešavanju dvoipodecenijskog spora oko imena Makedonije, kojem se oštro suprotstavljaju najveće opozicione partije u obe zemlje, ocenjujući ga izdajom nacionalnih interesa.

Portparol Vlade Makedonije Mile Bošnjakovski rekao je da bi u toku današnjeg dana trebalo tačno da se zna kada će i gde biti potpisan taj sporazum. Ranije se špekulisalo da bi Zaev i Cipras trebalo da se sastanu tokom vikenda na grčkoj strani područja Prespe.

Dogovor dva premijera pozdravile su EU, NATO, SAD i druge zemlje, među kojima je i Rusija.

Predlog rešenja o sporu oko imena Makedonije podstakao je duboko nacionalističke stavove i u Grčkoj i u Makedoniji, a kritičari premijere optužuju za "izdaju".

U grčkom parlamentu sinoć je počela rasprava o predlogu za izglasavanje nepoverenja Ciprasovoj vladi, koji je opoziciona Nova demokratija podnela zbog sporazuma s makedonskim vlastima.

Dok se Cipras suočio s direktnim izazovom za opstanak svoje koalicione vlade, Zaev ima problema pošto je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov rekao da neće potpisati sporazum ako ga Sobranje odobri, dok najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE najavljuje masovne proteste.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side