Vukanović: Vitalni nacionalni interes RS je da Dodik ode s političke scene
29.07.2020 Banjaluka

Vukanović: Vitalni nacionalni interes RS je da Dodik ode s političke scene

Vukanović: Vitalni nacionalni interes RS je da Dodik ode s političke scene Foto: Pixabay.com
Poslanik iz Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović izjavio je da je vitalni nacionalni interes srpskog naroda da sa političke scene ode Milorad Dodik.

"Vitalni interes bošnjačkog naroda je da sa političke scene ode Bakir Izetbegović i vitalni interes Hrvata da s političke scene ode Dragan Čović. Tog dana će ovome narodu svanuti", kazao je Vukanović na posebnoj sednici parlamenta RS.

Na sednici se razmatra inicijativa srpskog člana da stavi veto na tri odluke Predsedništva BiH, koje su donete preglasavanjem, među kojima je i Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbednosti u Savetu ministara i Ministarstva unutrašnje bezbednosti SAD u vezi sa upotrebom putničkih informacija.

Tu su i Odluka o odobravanju zaključivanja ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021 i Odluka o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocenjivanje učenika (PISA) 2021.

"Dodikov stav da onaj koji ne glasa za njegovu inicijativu, podržava Džaferovića i Komšića govori o stvarnim namerama sazivanja ove i ostalih posebnih sjednica. To je manipulisanje javnosti i glumljenje nekakve 'srbende' pred lokalne izbore kako bi se ponovo istim pričama zamajavali gladni i obespravljeni građani", kazao je Vukanović.

Vukanović je upitao šta priča o PISA testovima znači radnicima hotela "Bosna" u Banjaluci, koji tri meseca nisu primili platu.

"Dodik danas pred skupštinom glumi 'srbendu', a pre deset dana je pred američkim ambasadorom poklekao i pristao na budžet BiH. Pre tri meseca ste usvojili odluku o zabrani glasanja u organima BiH, a sada se tih odluka Dodikovi kadrovi ne pridržavaju", rekao je.

Vukanović je kazao da je čuvanje Dejtonskog sporazuma vitalni interes srpskog naroda.

"Kad je visoki predstavnik komadao SDS, SNSD je podržao inicijativu o osnivanju Suda i Tužilaštva BiH. Bili ste za osnivanje suda i tužilaštva na nivou BiH, a sad ste navodno protiv testiranja srednjoškolaca i u tome je vaša politička prevrtljivost", istakao je Vukanović.

On je još istakao da je veoma rizično stavljati u vezu rešavanje statusa Kosova sa statusom RS, ističući da je svim narodima u BiH potrebna stabilnost.

Srpski član Predsedništva BiH je, replicirajući Vukanoviću, uz niz optužbi na račun ovog poslanika, naveo da RS ne sme odustati od ideje da brani svoja prava."Nikada nismo odustali od ideje nezavisne RS, zbog skrnavljenja Dejtonskog sporazuma", kazao je Dodik.

Dodik je pozvao članove Narodne skupštine Republike Srpske da podrže njegov veto na odluke Predsedništva BiH.

I ostali poslanici opozicije kritikovali su Dodikove stavove, navodeći da je sebe poistovetio sa Republikom Srpskom, a da su za njega primarni samo lični interesi, pre svega ekonomski.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side