19.10.2018 ► 20.10.2018 Skoplje

Sobranje dvotrećinskom većinom usvojilo odluku za početak ustavnih izmena

Sobranje dvotrećinskom većinom usvojilo odluku za početak ustavnih izmena Foto: Beta, Vlada Makedonije
Skupština Makedonije je u petak uveče dvotrećinskom većinom od 80 glasova u dva odvojena glasanja usvojila odluku za pristupanje ustavnim izmenama u skladu sa Dogovorom sa Grčkom.

Prvi put se u Sobranju glasalo korišćenjem elektronskog sistema, ali se na insistiranje šefa poslaničke grupe opozicionog VMRO Dragana Dajeva ponovo glasalo pojedinačnim izjašnjavanjem poslanika.

Tokom prvog glasanja poslanici VMRO DPMNE ustali su sa svojih mesta i stali pored zida sale da bi se videlo ko glasa, a pojedinačno glasanje zahtevali su jer su sumnjali u elektronski sistem glasanja.

U prvom i drugom drugom glasanju 'za' je bilo 80 poslanika vladajuće koalicije SDSM i DUI, podržano delom poslanika koalicije VMRO DPMNE i albanskih opozicionih partija, dok je u drugom glasanju 39 poslanika koalicije VMRO DPMNE glasalo protiv.

Sednici na kojoj se glasalo o predlogu Vlade Makedonije da se pristupi ustavnim izmenama u skladu sa Dogovorom s Grčkom prisustvovali su premijer Zoran Zaev i ministar unutrašnjih poslova Nikola Dimitrov koji je potpisao Dogovor sa Grčkom.

Današnjim glasanjem završena je prva od ukupno tri faze u postupku za izmenu Ustava. U drugoj fazi treba da se ozvaniči predlog amandmana i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika.

Treća faza je usvajanje amandmana za šta je neophodna dvotrećinska većina odnosno podrška najmanje 80 poslanika.

Predlog Vlade odnosi se na četiri suštinske promene: dodavanje prideva Severna u imenu Republike Makedonije u celom tekstu Ustava, izmene u Preambuli gde se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, kao i briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

 

VMRO DPMNE optužuje vlast za pritisak na poslanike, Vlada demantuje

Opoziciona VMRO DPMNE optužila je večeras vlast u Makedoniji da je tokom dana u skupštini "žestoko ucenjivala, pretila i pravila pritiske" na poslanike koalicije oko te stranke da bi glasali za izmene Ustava, što je Vlada Makedonije odmah demantovala.Na konferenciji za novinare, nakon što je za 21.00 zakazan nastavak sednice parlamenta o ustavnim promenama, generalni sekretar VMRO DPMNE Igor Janušev je naveo da je "jednom poslaniku nuđeno milion evra da glasa za Dogovor sa Grčkom, drugom dva miliona, a trećem 250.000 evra, ali da su odbili".

"Sve to je odbijeno, jer dostojanstvo nema cenu", rekao je generalni sekretar najveće opozicione partije u Makedoniji i zatražio da državno tužilaštvo otvori istragu.

Premijer Makedonije Zoran Zaev je saopštio da "kategorično demantuje lažne informacije da vlast pravi žestok pritisak na poslanike i da ih ucenjuje svim mogućim sredstvima".

Demanti da vlast ucenjuje poslanike opozicije dao je i poslanik SDSM i vladajuće koalicije Kostadin Kostadinov na konferenciji za novinare u parlamentu rečima da "antizapadno i antimakedonsko rukovodstvo VMRO DPMNE laže".

"Demantujem laži da većina pravi pritisak i da su bilo kojem poslaniku nuđene pare i da je bilo ucena. Mickoski (Hristijan, lider VMRO DPMNE) je prešao sve granice", rekao je Kostadinov i najavio da će stranke vladajuće koalicije podneti tužbu protiv funkcionera opozicije.

 

autor: AP, VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 20.10.2018, 09:23h Дечице, Ћ је као "ћурка"...

    "Tokom prvog glasanja poslanici VMRO DPMNE ustali su sa svojih mesta i stali pored zida sale da bi se videlo ko glasa,..." ... - Zaista je ljudska GLUPOST neizmeriva: samo GLUP ČOVEK ne može da razume prostoproširenu rečenicu koja glasi: "Država sa sadašnjim nazivom 'Republika Makedonija' - promenom imena u 'Republika Severna Makedonija' NIJE IZGUBILA SVOJE IME 'MAKEDONIJA'. To ime je tu, u sintagmi 'Republika SEVERNA MAKEDONIJA'! (Ili možda tim poslanicima treba i NACRTATI tu rečenicu (onako kako se crta dečici u bukvaru, npr. Ћ/ћ - дечице, је као ЋУРКА; Б/б - дечице, је као БУНАР...)...

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side