18.10.2017 | 11:15h ► 12:45h Sarajevo

Vladajuća većina usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS

Vladajuća većina usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS Foto: pixabay
Vladajuća većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojila je rano jutros Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS.

Rezolucija je izglasana glasovima SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i Slobodnog srpskog demokratskog kluba.

U Rezoluciji se navodi da je RS opredeljena da svaki budući status koordiniše s Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma.

Zasedanju nisu prisustvovali poslanici opozicionih stranaka (SDS-PDP-NDP) i bošnjačke koalicije Domovina.

Opozicija u RS je ranije najavila da ne podržava Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, pa su SDS, PDP i NDP predlagali Rezoluciju o strateškim ciljevima RS do 2023. godine, dok su u Domovini ukazivali da Narodna skupština nema ovlašćenja da raspravlja o pitanjima odbrane, koja su regulisana na nivou Bosne i Hercegovine.

Poslanici opozicije nisu prisustvovali sednici parlamenta jer im je predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović izrekao meru udaljenja sa skupštinskog zasedanja, pošto su fizički blokirali prostor oko mesta gde sedi skupštinsko rukovodstvo u velikoj sali Narodne skupštine.

Vladajuća većina potom se premestila u malu salu na prvom spratu Narodne skupštine, a skupštinsko obezbeđenje onemogućilo je poslanike opozicije da uđu u tu salu.

Oni su se vratili u veliku salu, gde je nekolicina njih provela noć.

Poslanici vladajuće većine nastavili su zasedanje u maloj sali i usvojili sve tačke dnevnog reda.

Oni su imenovali i Jovu Radukića za vršioca dužnosti glavnog revizora RS.

Radukić je dosad obavljao dužnost pomoćnika ministra finansija RS za fiskalni sistem.

 

Stamatović: Hrabra odluka Skupštine Republike Srpske

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije Milan Stamatović ocenio je danas da je odluka Skupštine Republike Srpske da usvoji Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti hrabra i rodoljubiva.

On je u pisanoj izjavi naveo da je parlament RS to učinio "uprkos žestokim koordinisanim pritiscima" predsednika Srbije Aleksandra Vučića, člana predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i NATO-a.

"Zdrava Srbija smatra da je parlament Republike Srpske sinoćnim činom samo ispoštovao nedvosmislenu volju i osećanja građana Srpske, ali i matice Srbije, šaljući poruku da više nikada i ni pod kojim uslovima Srbi ne smeju i neće biti na različitim stranama fronta i jedni drugima na nišanu", rekao je Stamatović.

On je ocenio i da je poslednji trenutak da konačno i zvanična Moskva "jasno i glasno" saopšti šta misli o, kako je naveo, "licemernoj politici nenarodnog Vučićevog režima" koji, godinama, odbija da odobri diplomatski imunitet Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu, dok Severnoatlantskoj alijansi ne ume i ne sme da kaže "ne".

Stamatović je naveo i da Rusija zarad četiri petine građana Srbije koji, po njegovim rečima, ne žele u Evropsku uniju ukoliko je uslov za to uvođenje sankcija Rusima, mora da se izjasni: da li je tačno da Kremlj u Srbiji, od svih političkih snaga, podržava samo Vučića.

 

Miloš Jovanović (DSS): Podrška usvajanju Rezolucije o vojnoj neutralnosti Republike Srpske

Demokrаtskа strаnkа Srbije (DSS) saopštila je danas da podržаvа donošenje Rezolucije o zаštiti ustаvnog poretkа i proglаšenju vojne neutrаlnosti Republike Srpske, jer onа vodi jаčаnju njene sаmostаlnosti i zаštiti srpskih nаcionаlnih interesа.

Predsednik DSS Miloš Jovanović ocenio je u saopštenju da su odlukа Nаrodne skupštine Republike Srpske, kаo i Rezolucijа Skupštine Srbije iz 2007. godine kojom je proglаšenа vojnа neutrаlnost Srbije dokаz dа je, uprkos strаnim pritiscimа, moguće odbrаniti nаcionаlno dostojаnstvo i držаvne interese.

"Princip vojne neutrаlnosti Srbije sаdа je potrebno dodаtno osnаžiti kroz usvаjаnje zаkonа o vojnoj neutrаlnosti koji su poslаnici DSS-а predložili u Skupštini. Zbog togа аpelujemo nа sve političke аktere koji se deklаrаtivno zаlаžu zа vojnu neutrаlnost dа podrže ovаj predlog zаkonа", navedeno je u saopštenju.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side