Skupština RS podržala Dodikov veto o poseti Đukanovića
27.02.2020 Banjaluka

Skupština RS podržala Dodikov veto o poseti Đukanovića

Skupština RS podržala Dodikov veto o poseti Đukanovića Foto: prtscr ytb
Narodna skupština Republike Srpske podržala je jutros odluku srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da stavi veto na poziv druga dva člana Predsedištva BiH, Željka Komšića i Šefika Džaferovića, da predsednik Crne Gore Milo Đukanović početkom marta poseti BiH.

Dvotrećinskom većinom, odnosno glasovima 56 narodnih poslanika podržan je i Dodikov veto u Predsedništvu na odluka o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje sprovodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu (Fronteks) na teritoriji BiH.

Zaključke su potpisali SNSD, DNS, DEMOS, NDP, Ujedinjena Srpska, Nezavisni klub SP, poslanička grupa SP i nezavisni poslanici.

Poslanici opozicionih stranaka, SDS i PDP, nisu prisustvovali glasanju.

Parlament je usvojio dva zaključka.

U prvom zaključku se navodi da Sporazum o statusu BiH i EU o delovanjima Fronteksa u najvećem delu nije sporan za Republiku Srpsku, ali je za RS neprihvatljivo da bude usvojen bez saglasnosti i učešća MUP RS.

S ozbirom na to da je u njegovoj nadležnosti najveći deo graničnog pojasa kojeg se Sporazum tiče, kao i zbog činjenjice da se Sporazum ovakvog značaja pokušava usvojiti preglasavanjem člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske.

U drugom zaključku navedeno je da se zadužuje srpski član Predsedništva BiH da, u skladu sa ovlašćenjima i Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o statusu između BiH i EU o delovanju Fronteksa u BiH, uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa Republike Srpske.

Posebna sednica trajala je skoro deset časova, a u najvećem delu obeležili su je verbalni sukobi opozicionih poslanika i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Tokom sednice najmanje se govorilo o Đukanovićevoj poseti BiH, koju je on sam ranije odgodio, a skupštinsko zasedanje preraslo je u međusobno optuživanje Dodika i predsednice RS i opozicionih poslanika.

Tokom skupštine bilo je vređanja na ličnoj osnovi, prepričavanja, teških reči, a poslanici su optužili Dodika i vladajuću koaliciju da su od Narodne skupštine napravili "ludnicu".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side