Vlada: Uz dodatne garancije zakon se može primeniti
14.02.2020 Podgorica

Vlada: Uz dodatne garancije zakon se može primeniti

Vlada: Uz dodatne garancije zakon se može primeniti Foto: Beta / Vlada Crne Gore / Saša Matić
Srpska pravoslavna crkva ostala je pri stavu da se Zakon o slobodi veroispovesti mora izmeniti, dok Vlada smatra da se uz dodatne garancije može primeniti, saopšteno je danas nakon prvog sastanka predstavnika Vlade i Mitropolije Crnogorsko primorske o spornom zakonu koji je doveo do najmasovnijih protesta u poslednjih 30 godina.

Crkva ostaje pri svom stavu da se mora govoriti o izmenama Zakona o slobodi veroispovesti, a ne o njegovoj primeni jer, po mišljenju Crkve, Zakon nije u skladu ni sa Ustavom ni sa međunarodnim standardima, saopšteno je iz Vlade.

"Vlada smatra da se kroz dijalog i izgradnju međusobnog poverenja, kao i kroz davanje dodatnih i odgovarajućih garancija ovaj Zakon može primenjivati kao moderan i usaglašen sa Ustavom i evropskim standardima", saopšteno je iz Vlade.

Na poziv predsednika Vlade Crne Gore Duška Markovića u Vili Gorica danas je održan višečasovni razgovor o Zakonu o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica prestavnika Vlade Crne Gore, Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

"Današnji sastanak okončan je u duhu međusobnog uvažavanja uz ocenu obe strana da je protekao u konstruktivnoj i otvorenoj atmosferi", saopšteno je iz Vlade.

Predstavnici Episkopskog saveta SPC u Crnoj Gori, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, predali su Vladi predlog koji podrazumeva izmene odredaba koje Crkva vidi kao sporne.

"Vlada je primila k znanju ovu inicijativu ocenivši da je za odgovor na to pitanje potrebno sveobuhvatno sagledavanje ne samo ovog Zakona nego i drugih mogućnosti koje nudi pravni sistem. Dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni na ekspertskom nivou", navodi se u saopštenju Vlade.

Sastanak u Vili Gorica počeo je u 11 časova i trajao je gotovo pet sati.

Sastanku u vili Gorica prisustvovali su potpredsednik crnogorske vlade i ministar pravde Zoran Pažin, potpredsednik vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović ministri za ljudska i manjinska prava, spoljnih poslova i kulture, Mehmed Zenka, Srđan Darmanović i Aleksandar Bogdanović.

Osim mitropolita Amfilohija sastanku su prisustvovati i članovi Episkopskog saveta SPC, rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović i dvojica članova Pravnog tima Mitropolije.

Zakon je usvojen krajem decembra prošle godine, a Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) traži njegovo povlačenje.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side