Vlada usvojila plan za promenu imena u Severna Makedonija
30.01.2019 Skoplje

Vlada usvojila plan za promenu imena u Severna Makedonija

Vlada usvojila plan za promenu imena u Severna Makedonija Foto: Novi magazin/SA
Vlada Makedonije usvojila je plan za primenu obaveza iz Dogovora iz Prespe, kojim je predviđeno da ime države formalno bude promenjeno u Severna Makedonija sedam dana nakon što Grčka ratifikuje Protokol za pristupanje NATO.

Prema tom planu, nadležna ministarstva, državni organi i institucije, javna preduzeća i akcionarska društva u vlasništvu države nakon stupanja na snagu ustavnih amandmana treba da promene table na graničnim prelazima i državnoj granici Makedonije, na diplomatsko-konzularnim predstavništvima i na ulazima u institucije.

Obaveze Makedonije o promeni imena države i oznaka će početi da teku sedam dana nakon što ustavni amandmani stupe na snagu što će se desiti odmah nakon što Grčka ratifikuje Protkol za članstvo Makedonije u NATO.

Te promene će biti usaglašene sa Zakonom o upotrebi jezika, tako da će novo ime Severna Makedonija na tim tablama i oznakama na granici, državnim institucijama i preduzećima i na ambasadama i konzulatima biti ispisano i na makedoskom i na albanskom jeziku.

Generalni sekretar Vlade Makedonije je zadužen da formira međuresorsku grupu koja treba da izradi sveobuhvatan nacionalni akcioni za izvršavanje obaveza iz prespanskog Dogovora sa Grčkom o rešavanju spora oko imena.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side