Vlada Severne Makedonije proglasila krizno stanje na celoj teritoriji
20.11.2020 Beograd

Vlada Severne Makedonije proglasila krizno stanje na celoj teritoriji

Vlada Severne Makedonije proglasila krizno stanje na celoj teritoriji Foto: pixabay
Vlada Severne Makedonije proglasila je danas krizno stanje na teritoriji cele zemlje u trajanju od 30 dana.


Vlada Severne Makedonije proglasila je danas krizno stanje na teritoriji cele zemlje u trajanju od 30 dana.

Kako se navodi u saopštenju sa onlajn sednice, krizno stanje počinje odmah i "proglašeno je zbog zaštite javnog zdravlja u uslovima pandemije kovida 19 i sprečavanja širenja tog virusa u povećanom obimu, čime se ugrožava zdravlje stanovništva".

Prema ranijem objašnjenju vrha vlasti, uvođenje kriznog stanja omogućava šire korišćenjee vojske i tehničkih i drugih sredstava i resursa armije i da vlada može po potrebi da preuzme upravljanje resursima lokalne samouprave, javnim preduzećima i privatnim kompanijama, među kojima su bolnice i poliklinike.

O odluci da uvede 30-dnevno krizno stanje na teritoriji cele zemlje Vlada Severne Makedonije će obavestiti predsednika države i Sobranje.

Vlada Zorana Zaeva će, ističe se, predložiti predsedniku Severne Makedonije Stevi Pendarovskom da donese odluku o učešću dela pripadnika armije u borbi sa krizom.

Na današnjoj sednici je zaključeno da Glavni štab pri Centru za upravljanje krizama treba odmah da započne pripremu Akcionog plana za prervenciju i borbu sa širenjem zarazne bolesti kovid 19, kao i da napravi potpun pregled raspoloživih ljudskih i materijalno-tehničkih resursa i plan za koordinirano delovanje. 

Vlada je donela zaklučak i da ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane, zdravlja, Armija, Centar za upravljanje krizama i direkcija za zaštitu i spasavanje sve raspoložive kapacitete i resurse stavi u funkciju borbe sa kriznom situacijom.

Odluku o uvođenju kriznog stanja vlada u Skoplju je donela na predlog Upravljačkog komiteta za koordinaciju i upravljanje sistemom za upravljanje krizama po predlogu Grupe za procenu.

Prethodno je na jučašnjoj sednici Savet za bezbednost predsednika Severne Makedonije preporučio uvođenje kriznog stanja na celoj teritoriji zemlje radi efikasne borbe sa posledicama krize izazvane koronavirusom.

Ovo je prvi put da se u Severnoj Makedoniji uvodi krizno stanje teritoriji cele zemlje. Ranije je 2015. godine uvedeno krizno stanje na južnoj i severnoj granici na početku migrantske krize i produžavano je na svakih šest meseci.

autor: MĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side