Vlada RS daje još 2,5 miliona maraka za izgradnju Srpsko-ruskog centra
11.10.2019 Banja Luka

Vlada RS daje još 2,5 miliona maraka za izgradnju Srpsko-ruskog centra

Vlada RS daje još 2,5 miliona maraka za izgradnju Srpsko-ruskog centra Foto: Beta / Darko Vojinovic
Za izgradnju Srpsko-ruskog centra u Banjaluci Vlada Republike Srpske je ranije dala 3,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 1,8 miliona evra), a danas će uplatiti još 2,5 miliona (oko 1,28 miliona evra).

Tu uplatu je danas najavio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik posle razgovora s epskopom banjalučkim SPC Jefremom.

Dodik je ocenio da se, "bez obzira na to što izgleda da su tamo stvari konzervirane, veoma intenzivno radi na pripremi izgradnje", i podvukao da će centar "ostati na upravljanje Banjalučkoj eparhiji".

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, pre godinu dana je posetio mesto gde je kamen-temeljac budućeg Srpsko-ruskog centra koji se, kako je ranije rekao vladika Jefrem, gradi povodom 100 godina od pogubljenja ruske carske porodice Romanov 1918. godine.

Taj centar bi trebalo da ima biblioteku, muzej, izložbeni prostor, kabinete za učenje ruskog jezika, stanove za sveštenike, kao i rusku pravoslavnu crkvu, veću i višu od Crkve Hrista spasitelja u centru Banjaluke.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side