09.02.2019 Skoplje

Vlada Makedonije će narednih dana objaviti datum promene imena države

Vlada Makedonije će narednih dana objaviti datum promene imena države Foto: Novi magazin/SA
Vlada Makedonije u narednih nekoliko dana će objaviti datum promene imena države u Severna Makedonija, a zatim će, zajedno sa Grčkom, obavestiti UN da je stavljena tačka na višedecenijski spor dve susedne zemlje.

 

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije, posle ispunjavanja svih pravnih uslova za stupanje na snagu Prespanskog dogovora sa Grčkom i ustavnih amadmana o promeni imena države, Vlada Makedonije će u Službenom vesniku objaviti datum stupanja na snagu tih amandmana i ustavnog zakona za njihovo sprovođenje.

Nakon toga, Repubilika Severna Makedonija i Grčka zajedno će dostaviti pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu kojim će ga informisati o datumu stupanja na snagu Konačnog sporazuma koji je popularno nazvan Prespanski dogovor, čime se stavlja kraj na višedecenjski bilataralni spor.

"Republika Severna Makedonija će zatim o nastalim promenama na odgovarajući način informisati Sekratarijat UN, zemlje članice i zemlje posmatrače u UN, kao i sve međunarodne organizacije čija je članica", navodi se u saopštenju makedonskog ministarstva spoljnih poslova, dodajući da se očekuje da se sve to desi u narednih nekoliko dana.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side