22.08.2017 | 11:10h ► 15:15h Skoplje

Vlada Makedeonije: Neće biti dodatnih reakcija na tvrdnje Beograda

Vlada Makedeonije: Neće biti dodatnih reakcija na tvrdnje Beograda Foto: pixabay.com
Vlada Makedonije danas na sednici neće raspravljati o diplomatskom incidentu sa Srbijom i ostaje pri stavu koji je ranije saopštila, javiila je makedonska agencija Meta.

Za tu agenciju je rečeno da dešavanja sa Srbijom nisu na dnevnom redu današnje sednice, kao i da neće biti dodatnih reakcija na tvrdnje Beograda da se u Makedoniji "vode ofanzivne obaveštajne aktivnosti protiv Srbije".

Vlada Makedonije ostaje pri juče donesenom stavu, dodajući da pozdravlja najave Beograda o "očuvanju prijateljskih odnosa i vraćanju stanja u uobičajene okvire".

Zamenik premijera Makedonije Bujar Osmani za evropska pitanja izjavio je danas da makedonska vlada budno prati situaciju posle zaoštravanja odnosa sa Beogradom, ali da ne želi da izlazi sa ishitrenim zaključcima.

"Razume se da budno sledimo situaciju. To što može da se pozdravi je izjava srpske strane, odnosno njihov zvanični stav za zaštitu prijateljskih odnosa i vraćanje stanja u uobičajene okvire", rekao je on novinarima.

Na pitanje da li je odnos Srbije povezan sa najavama za učlanjenje Kosova u Unesko, Osmani je rekao da ne treba da se spekuliše o razlozima i da je za Makedoniju važno da zatvori otvorena pitanja sa susedima.

"Nećemo brzati ni sa kakvim odlukama u tom pravcu, čekaćemo da dobijemo sve detalje u odnosu na to pitanje. Važno je da dve strane imaju pozitivnu volju da se stvari vrate u uobićajene odnose", rekao je makedoski vicepremijer.

Osmani je dodao i da je u komunikaciji s vlastima u Prištini dobijena informacija da Kosovo u ovom momentu uopšte nema zahtev za prijem u Unesko.

"Oni kažu da u ovom momentu uopšte nemaju zahtev, tako da to nije predmet razgovora. U trenutku kada bude zatražena podrška tada ćemo doneti odluku", rekao je Osmani.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side