Vlada Crne Gore: Nije planirano jednostrano oduzimanje verske imovine
22.06.2019 Podgorica

Vlada Crne Gore: Nije planirano jednostrano oduzimanje verske imovine

Vlada Crne Gore: Nije planirano jednostrano oduzimanje verske imovine Ilustracija / Foto: Pixabay.com
Vlada Crne Gore saopštila je danas da nije planirano jednostrano oduzimanje verske imovine i da nema razloga za nastavak negativne kampanje povodom Predloga zakona o slobodi veroispovesti.

Povodom ocene Mitropolije crnogorsko primorske da Vlada "spinuje" i da nisu tačni navodi da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje, Vlada je u saopštenju navela da ako su u Mitropoliji zadovoljnji mišljenjem, pa makar to bilo i iz razloga što ga smatraju negativnim, to je veoma dobra vest.

Vlada je navela da je zadovoljna mišljenjem, a povodom tvrdnji Mitropolije da nije prošlo rješenje o imovini tvrde da nije ni bilo riječi o bilo kakvom "jednostranom oduzimanju crkava" jer to Vlada nikada nije ni predlagala.

Kako se dođaje, umesto toga, predloženim zakonom se utvrđuje prosta pravna činjenica da ono što je kroz vekove u Crnoj Gori stvarano od javnog, odnosno državnog novca pripada državi, odnosno svim građanima.

"A ukoliko postoji sporenje o tome da li je neka imovina zakonito ili nezakonito uknjižena na ime određene verske zajednice, spor će se razrešiti na jedini način kako je to moguće – nikakvim jednostranim oduzimanjem, već primenom važećih zakona, kao i u slučaju svih drugih imovinskih sporova. Upravo je ovakav pristup Vlade izričito pohvaljen u mišljenju Venecijanske komisije", navodi Vlada u reagovanju.

Kako se dodaje, ukoliko MCP nije iskreno zadovoljna Mišljenjem Venecijanske komisije i ukoliko želi da ga iskoristi za agresivnu populističku kampanju protiv Predloga zakona, takva strategija je unapred osuđena na neuspeh.

Venecijanska komisija je na jučerašnjoj plenarnoj sednici održanoj u Veneciji, kako je objavila crnogorska vlada, usvojila pozitivno mišljenje na Predlog zakona o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, konstatujući da predloženi zakonski tekst "donosi značajne pozitivne promene postojećeg zastarelog zakonodavstva".

S druge strane, iz Mitropolije crnogorsko primorske, navode da je saopštenje vlade običan spin i da ključna odredba koja se odnosi na imovinu nije dobila pozitivno mišljenje.

Predlog zakona o slobodi veroispovesti koji je usvojila crnogorska vlada koji predviđa da sve verske zajednice, među kojima je i Srpska pravoslavna crkva, moraju dokazati da su pre 1918. bili vlasnici crkvene imovine, inače će im biti oduzeta.

Venecijansa komisija će mišljenje na svom sajtu objaviti u ponedeljak.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 22.06.2019, 17:18h Ova konstatacija Vlade RCG je tačna...

    "Vlada Crne Gore: Nije planirano jednostrano oduzimanje verske imovine" ...- E sad, sviđalo se to Irinejima, Amfilohijima i inim u SPC, OVO ŠTO KAŽE VLADA CRNE GORE JE - TAČNO: nigde u Zakonu se ne kaže da se IČIJA imovina (automatski) oduzima, nego se samo kaže da potražilac te crkvene imovine mora poštovati uobičajene u demokratskom svetu PROCEDURE - u ovom slučaju, na primer, VLASNIČKI LIST ("TAPIJU") kojim se dokazuje da je pre 31. XII 1918. bio upisan kao vlasnik željene imovine. Taj datum je i logičan ISTO ONOLIKO koliko je zakon RS o restituciji imovinskih stanja koja su važila do 6. aprila 1941 (kada su okupatori i njihovi domaći saradnici) OTELI vlasnicima, odn. do 1945 (kada su "komunističke vlasti" u Srbiji konfiskovali, odn. nacionalizovali privatnu imovinu mnogih subjekata u RS). Dakle, gospodo u SPC, smirite živce i potražite vlasničke listove iz vremena pre 1918. Ukoliko niste zadovoljni onim što ste našli, ovaj crnogorski zakon vas upućuje na sudove, kako se to i u Srbiji, kao uostalom i u celom svetu (osim, verovatno - u Severnoj Korej, Narodnoj Republici Kini) postupa.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side