Veritas podseća da je na današnji dan 1993. počela tragedija Medačkog džepa
09.09.2019 Beograd

Veritas podseća da je na današnji dan 1993. počela tragedija Medačkog džepa

Veritas podseća da je na današnji dan 1993. počela tragedija Medačkog džepa Foto: Pixabay
Tragedija "Medačkog džepa", područja u okolini Gospića u Lici odvijala se od 9. septembra 1993, kada je počela, pred očima UNPROFOR-a, koji nije bio samo pasivni posmatrač već je i aktivno učestvovao u pokušaju da preuzme kontrolu nad ovim područjem i spreči ubijanje preostalih ljudi, što im je i uspelo nakon trodnevnih borbi sa hrvatskom vojskom i policijom, saopštio je danas DIC "Veritas".

U ovoj akciji stradalo je 88 Srba: 46 vojnika, 6 milicionera i 36 civila - uglavnom starijih od 60 godina, a među žrtvama je bilo 17 žena.

Hrvatska je po završenoj akciji predala srpskoj strani 52 tela.

Pripadnici UNPROFOR-a su, nakon što su u direktnoj borbi ušli u ovo područje, izvukli još 18 tela. Dva leša su izvukli pripadnici SVK, a jedno telo je pronađeno u aprilu 1994. godine.

U maju 2000. istražioci Haškog tribunala pronalaze još 11 leševa skrivenih u jednoj septičkoj jami. Od ukupno 84 pronađena posmrtna ostatka, još je sedam ostalo neidentifikovano. Na listi nestalih vodi još 11 lica, među njima 7 civila prosječne starosti 71 godinu, od kojih su 4 žene, navodi Veritas.

U ovoj akciji ranjenika uopšte nije bilo. Upravo ta činjenica i rezultati pregleda tijela na srpskoj strani (razbijene lubanje, mnogobrojne prostrelne rane iz neposredne blizine, odsječeni dijelovi tijela, živi bacani u vatru) upućuju na zaključak da se radilo o sistematskom ubijanju zarobljenih i ranjenih.

Sva tri sela su opljačkana a zatim sravnjena sa zemljom po sistemu „spržene zemlje“.

Komadant UNPROFOR-a, general Žan Kot, 19. septembra 1991, posle kompletnog obilaska ovih sela, izjavljuje: "Nisam našao znakova života, ni ljudi, ni životinja, u nekoliko sela kroz koja smo danas prošli. Razaranje je potpuno, sistematsko i namjerno".

Za zločine počinjene u ovoj akciji Tužilaštvo Haškog tribunala optužilo je trojicu hrvatskih generala Rahima Ademija, Janka Bobetka i Mirka Norca, dok je istraga protiv Petra Stipetića obustavljena pošto je, po rečima glavne tužiteljice, uspio dokazati "paralelnu liniju komandovanja".

Bobetku zbog bolesti optužnica nije ni uručena, a od izručenja Hagu spasila ga je smrt u aprilu 2003. godine. Predmet Ademi/Norac Haški tribunal je, u septembru 2005, prebacio u nadležnost hrvatskog pravosuđa.

Domaća optužnica ih je teretila za ubistvo 28 civila i 5 vojnika, te za uništavanje 300 različitih objekata, kompletno ubijanje stoke i trovanje bunara.

Županijski sud u Zagrebu, u maju 2008, optuženog Ademija, vršioca dužnosti komadanta Zbornog područja Gospić, oslobađa svih optužbi, a optuženog Norca, komadanta operacije „Džep ‘93“, proglašava krivim za nesprečavanje, a time i za podržavanje i ohrabrivanje ubistava 4 civila i pljačkanje imovine te ubijanje i mučenje po jednog ratnog zarobljenika, i osuđuje ga na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina, koju mu je Vrhovni sud smanjio na šest godina, naveo je Veritas.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side