17.07.2017 | 12:18h ► 15:06h Zagreb

Zbog požara teška situacija u zaleđu Dalmacije između Omiša i Splita

Zbog požara teška situacija u zaleđu Dalmacije između Omiša i Splita Foto: Beta/AP
Stotine hrvatskih vatrogasaca se i dalje bore s požarima na nekoliko lokacija u Dalmaciji, a najteža situacija je u zaleđu na potezu između Splita i Omiša gde jak vetar otežava gašenje požara koji ; je zahvatio i kuće, javljaju hrvatski mediji.

Ugrožene su kuće, a vatreni front dug je oko 15 kilometara. Gori gusta borova šuma, nisko rastinje, makija i trava.

Prema pisanju splitske Slobodne Dalmacije, vatra je vidljiva iz Splita u kojem po vazduhu leti pepeo, a oseća se i miris dima.

Najteže je na području Sitnog Gornjeg i Sitnog Donjeg, gde je vatra došla iz smera Srinjina nedaleko od Splita. Vatrogasci se bore za svaku kuću, a vazdušne snage zbog bure i jakih turbulencija ne mogu da im pomognu.

Meštani ugroženih mesta u izjavama medijima mole za pomoć, a vatra je, zbog bure koja često menja smer, izmakla kontroli.

Komandant vatrogasne jedinice u Splitu Ivan Kovačević rekao je da je požarom zahvaćena ogromna površina i da je požar stigao sve do kuća i groblja u Srinjinama i Sitnom Gornjem i Donjem gde su neki objekti nagoreli, ali ima i izgorelih starih kuća, prenela je Hrvatska radiotelevizija.

On je rekao da vatra nije pod kontrolom i da se širi u svim smerovima, pa su na terenu kompletno svi vatrogasci, kao i sezonci iz cele Splitsko-dalmatinske županije.

U mestima ugroženim požarom nema ni struje ni vode, ali su upućene cisterne s pitkom vodom.

Turisti su napustili područje zahvaćeno požarima, a za sav saobraćaj je zatvoren put od Srinjina prema mestu Sitno Donje, gde je vatra zahvatila kuće, prenosi HRT.

Mediji pišu i da je u kući u mestu Sitno Donje hitna pomoć pronašla telo starije osobe, ali zasad nije poznat uzrok smrti i ima li veze s požarom.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side