Umro Oliver Dragojević
29.07.2018 | 10:50h ► 16:49h Split

Umro Oliver Dragojević

Umro Oliver Dragojević Foto: prtscr ytb
Umro je Oliver Dragojević, velikan hrvatske muzike, javila je danas agencija Hina.

Oliver Dragojevic, 71, umro je jutros u Splitskoj bolnici gde je, kako je navela agencija izgubio bitku s teškom bolešću s kojom se nosio godinu dana - imao je tumor na plućima i poslednjih dana je bio jako loše.

"Otišao je čovek koji nam je osvajao srca svojim Galebom, Malinkonijom, Skalinadom", navela je agencija.

Iza Dragojevića su ostali 23 studijska albuma, mnoge kompilacije, nagrade struke i publike, koncerti u najpoznatijim svetskim dvoranama - njujorški Karnegi hol, londonski Rojal Albert Hol, pariska Olimpija, Opera u Sidneju.

Rrođen je u Vela Luki, na Korčuli, 7. decembra 1947. godine. Karijeru je počeo 1963. godine kao pevač i klavijaturista splitske grupe "Batali", a prvi uspeh doživeo je na Splitskom festivalu 1974. kada je osvojio prvu nagradu publike sa pesmom "Ća će mi Kopakabana".

Ređali su se hitovi "Skalinada", "Malinkonija", "Oprosti mi, pape", "Vjeruj u ljubav", "Piva klapa ispo' volta", "Nadalina" (duet s Borisom Dvornikom), "Karoca" i drugi koji su danas evergreeni hrvatske zabavne muzike.

 

Muzičari i prijatelji oprostili se od Olivera Dragojevića

Muzičari, brojni prijatelji, političari danas su se s tugom i rečima zahvalnosti opraštali od Olivera Dragojevića, ističući da je on bio više od pevača i da je svojim pesmama postao deo naših života.

"Svi smo odrasli uz Olivera i njegov glas, zbog čega je postao deo naših života i porodica, još od rođenja s obzirom da je na estradi od 1967", rekao je Oliverov dugogodišnji saradnik Zlatan Stipišić Džiboni agenciji Hina.

"Oliver je s nama kroz te svoje pesme koje su večne i kroz njegovu neposrednost. Mislim da, kada se razboleo, da smo svi videli kako je on najomiljenija osoba koju smo ikada imali jer su svi za njega pitali, brinuli. Svi. On je bio najnormalniji, najjednostavniji i najskromniji čovek kojeg sam znao. Svi znamo koliko je bio velik kao glazbenik, bio je za familiju, prijatelje. Uvek je sve stavljao ispred sebe i mislio na sve. Oliver je bio veliki, veliki čovek i veliko srce. Bio je broj jedan, najbolji i čudesan čovek ", kazao je Džiboni, autor čuvene pesme "Cesarica", koju je pevao Oliver.

Pevač Masimo Savić rekao je da je Oliver uživao neverovatan respekt čitave muzičke zajednice i da se u pravom smislu reči mogao nazvati muzičarem.

"Definitivno je bio najveći među nama muzičarima", rekao je Savić, ustvrdivši da Dragojević nije bio samo pevač. "Oliver je bio multiinstrumentalista, čovek ogromnog muzičkog ukusa i stvaranja, jako puno se dalo od tog čoveka naučiti, strašno sam tužan zbog toga, svi znamo kakvu je bolest Oliver imao, ali svejedno uvek je šok", rekao je Savić, koji se prisetio da je s veseljem radio i pevao Oliverove "Stine".

Savić je rekao da se "ljudima dopala ta verzija, međutim, svaki put kad bih dobio Porina (hrvatska muzička nagrada), često bih znao reći da sam veliki Oliverov fan i tu cela priča završava", rekao je Savić.

S Oliverom se na društvenoj mreži oprostio i muzičar Toni Cetinski.

"Dragi moj morski vuče, ništa više neće biti isto nakon tvog odlaska, sve tvoje šale i gluposti kojima smo se smejali kao deca su momenti koje nikada neću zaboraviti. Moram ti priznati da sam te voleo i volim kao da si mi otac, a po duši si mi bio ponekad kao mlađi brat. Od tebe sam najviše učio, jer sam od tebe i najviše dobio. Ti si se davao ljudima i prijateljima i nisi se štedeo u tome. U toj činjenici leži još jedna od tajni tvog uspešnog postojanja i rada. Oduvek si bio dokaz da nije dovoljno biti samo vrhunski umetnik nego i čovek, zbog toga ti veliko hvala", poručio je Cetinski i izrazio saučešće porodici.

Izjave saučešća porodici Olivera Dragojevića uputili su i najviši državni zvaničnici Hrvatske.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side