13.09.2017 Beograd

Umro je Slavko Goldštajn

Umro je Slavko Goldštajn Foto: Zoran Raš
Danas je na Rabu u 90. godini umro Slavko Goldštajn, poznati hrvatski (i jugoslovenski) publicista i istoričar.

Početkom Drugog svetskog rata, ustaše su ubile njegova oca, a on je, zajedno s majkom i bratom Danijelom, pobegao i pridružio se partizanima.

Slavko Goldštajn je rođen je u Sarajevu, a detinjstvo je proveo u Karlovcu, gde mu je otac, Ivo Goldštajn, bio ugledni trgovac knjigama.

U oslobođenoj Jugoslaviji najpre se bavio novinarstvom, bio je urednik Vjesnika i Erasmusa, u Radio Zagrebu, kao i u izdavačkoj kući Stvarnost. Bavio se i scenarističkim radom, pišući scenarije za filmove Signali nad gradom (1960) i Akcija stadion (1977; zajedno s Dušanom Vukotićem).

Osnivač je izdavačkih kuća Liber i Novi liber. Zajedno s bratom i još nekolicinom političara, 20. maja 1989. osnovao je HSLS i do 1990. bio njen predsednik. Tokom devedesetih bio je otvoreni protivnik politike Franje Tuđmana. Napisao je više knjiga među kojima se u posednje vreme ističu “1941, godina koja se ponavlja” (za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine) i (sa sinom Ivom Goldštajnom) “Jasenovac – tragika, mitomanija istina”.

 

 

Pročitajte intervju koji je Goldštajn dao za nedeljnik Novi magazin 2015. gdine - OVDE.

autor: ML izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side