U Zagrebu protestovalo nekoliko hiljada prosvetara, štrajk u svim školama u zemlji
06.11.2019 Zagreb

U Zagrebu protestovalo nekoliko hiljada prosvetara, štrajk u svim školama u zemlji

U Zagrebu protestovalo nekoliko hiljada prosvetara, štrajk u svim školama u zemlji Foto: Beta, HINA / Admir Buljubašić
Nekoliko hiljada prosvetnih radnika protestovalo je danas u Zagrebu tražeći povećanje plata kroz povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 odsto, zbog čega su već 19. dan u cirkularnom štrajku.

Istovremeno s protestom u organizaciji učiteljskih sindikata, danas nema nastave u osnovnim i srednjim školama u celoj Hrvatskoj, a pridružili su im se i fakulteti.

Protest pod nazivom "6.11. za 6,11 odsto” počeo je ispred Hrvatskog narodnog pozorišta odakle su okupljeni iz cele Hrvatske, noseći transparente, u koloni krenuli prema sedištu Vlade na Markovom trgu, gde je održan glavni deo skupa.

Isticali su se transparenti na kojima je pisalo "Zapostavljeno obrazovanje = nepokrenuta Hrvatska", "Kol'ko para, takav transparent", "Mi stvaramo, vi trošite", a okupljeni su nosili i zastave, kape i pištaljke. Predstavnici učiteljskih sindikata nosili su navijačke majice, uz poruku da "predstavljaju najuspešniju reprezentaciju Hrvatske, koja stvara i obrazuje mlade naraštaje".

"Poručujemo premijeru Andreju Plenkoviću - nemojte dovoditi u pitanje budućnost", rekao je predsednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec okupljenima na Markovom trgu.

On je ponovio da sindikati žele da isprave nepravdu prema zaposlenima u obrazovanju.

"Predsedniče Vlade, prihvatite li naše zahteve vi ste pobedili. Pobedili ste, jer ste osigurali budućnost Hrvatskoj. A ako ne prihvatite naše zahteve vi ste izgubili. Nemojte biti gubitnik, svet voli pobednike", ocenio je Mihalinec.

Predsednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem poručila je okupljenima da nemaju prava da odustanu od zahteva, jer je reč o borbi za dostojanstvo i za status profesije.

"Nemamo pravo da odustanemo, idemo dalje", zaključila je Šprem.

Školski sindikati traže povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 odsto, koliko zaposleni u školama zaostaju za drugim javnim službenicima kada je reč o složenosti poslova.

Vlada je u oktobru odbila njihov zahtev, ali je u međuvremenu najavila da će u 2020. u tri etape povećati osnovicu za 6,12 odsto za sve zaposlene u državnim i javnim službama. Sindikati su ocenili da se time ne rešava zaostajanje plata zaposlenih u obrazovanju.

U dogovoru s koalicionim partnerima iz Hrvatske narodne stranke, koji su podržavali sindikalne zahteve, Vlada je nedavno najavila da će početi rad na rešavanju sistema koeficijenata u javnim službama, a ako oni ne budu rešeni do kraja juna iduće godine, koeficijent složenosti poslova za zaposlene u obrazovanju bi se povećao za dva odsto.

Uporedno sa štrajkom, pre dva dana su počeli pregovori s Vladom a prema poslednjim informacijama konačna ponuda Vlade sindikatima u štrajku očekuje se sledeći ponedeljak.

Sindikati su najavili da se štrajk po cirkularnom modelu nastavlja, što znači da su svaki dan u štrajku škole u drugim županijama, a povremeno, kao danas, sve škole u zemlji.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side