U Vukovaru nema uslova za ravnopravnu upotrebu ćirilice, incident na sednici Gradskog veća
18.10.2019 Zagreb

U Vukovaru nema uslova za ravnopravnu upotrebu ćirilice, incident na sednici Gradskog veća

U Vukovaru nema uslova za ravnopravnu upotrebu ćirilice, incident na sednici Gradskog veća Foto: Pixabay
Gradsko veće Vukovara donelo je danas zaključak ;da se nisu stekli uslovi za ravnopravnu upotrebu ćiriličnog pisma, a sednicu je obeležio incident kada je gradonačelnik Ivan Penava bacio na pod statut grada napisan na ćirilici koji mu je uručio predstavnik Srba.

"Ovo smatram činom agresije o kojoj sam pričao, a koja dolazi u režiji Srpskog narodnog veća, Milorada Pupovca i Samostalne demokratske srpske stranke (SDŠ) u Vukovaru", rekao je Penava iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), prenela je N1 televizija.

On je odborniku SDSS Srđanu Kolaru rekao da ga je "duboko uvredio" i da su "pogazili sav napor i trud u procesu mirne reintegracije".

"Vaši su uzori četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad. Zanima vas ono što niste uspeli 1991, uvesti ćirilicu u ovaj grad. Silovane žene vas ne zanimaju. Mrtva deca vas ne zanimaju! Ako bude trebalo protiv velikosprske agresije juče, danas, sutra svim sredstvima", rekao je Penava povišenim tonom.

Dogradonačelnik Vukovara iz redova srpske manjine Srđan Milaković rekao je da je sednica Veća "organizovana kao suđenje srpskoj zajednici, pripadnicima srpske nacionalne manjine u Vukovaru, ali i u celoj Hrvatskoj".

"Ovo je suđenje s unapred poznatom presudom. Mi dalje nećemo učestvovatiu raspravi", rekao je Milaković i napustio sednicu Gradskog veća.

Odbornik SDSS Srđan Kolar dao je Penavi statut na ćiriici posle odluke Veća da se nisu stekli uslovi za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru. Statut je, navodi N1, otisnut na ćirilici, a na njemu je natpis na latinici "Da se bolje razumemo".

Reč je o akciji SNV pod nazivom "Da se bolje razumemo" kojoj je, kako su ranije objasnili, cilj da se skine stigma sa ćirilice i pošalje poruka da korišćenje tog pisma u privatnoj ili javnoj upotrebi ne ugrožava nikoga u Hrvatskoj, a pogotovo ne većinski narod.

Prethodno su odbornici Gradskog veća većinom glasova doneli zaključak da se nisu stekli uslovi za uvođenje posebnih prava u okviru ravnopravne upotrebe jezika i pisma srpskoj manjini u Vukovaru.

To je, navodi N1, suprotno odluci Ustavnog suda koji je sredinom ove godine odlučio da se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju unaprediti.

Telelvizija prenosi izjavu predsednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića da očekuje da se odluka tog suda poštuje i da Vlada obezbedi njeno sprovođenje. On je rekao da će pričekati obrazloženje odluke Gradskog veća Vukovara i da će onda odlučiti o daljem postupanju. Takođe je pozvao na poštovanje Ustava i dijalog, međusobno uvažavanje i smirivanje tenzija.

Mediji prenose da se u prvom delu zaključka Gradskog veća navodi da je postignut stepen dijaloga i snošljivosti među građanima pripadnicima hrvatskog naroda i svih ostalih nacionalnih manjina na nivo koji omogućava suživot i dijalog do određenog nivoa.

U drugom delu zaključka se konstatuje da su i dalje zapostavljena osnovna  ljudska prava velikoj većini građana Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji 1991. i to pravo na ljudski život, dostojanstvo, i slobodu sistemskim odgađanjem sprovođenja postupka protiv počinitelja ratnih zločina, niti su učinjeni potrebni uslovi za priznavanje novih posebnih prava u okviru ravnopravne upotrebe jezika i pisma srpskoj nacionalnoj manjini.

U trećem delu zaključka se ocenjuje da bi se proširivanje prava na službenu upotrebu pisma "smatralo nepoštovanjem i nerazumevanjem građana Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji, što bi dovelo do neželjenih posledica po suživot u Vukovaru". 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side