13.11.2018 | 13:12h ► 22:03h Beograd

MUP Makedonije objavio međunarodnu poternicu za Gruevskim

MUP Makedonije objavio međunarodnu poternicu za Gruevskim Foto: print screen
Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije objavilo je večeras međunarodnu poternicu za bivšim makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, koji je pobegao u Mađarsku da bi izbegao izdržavanje zatvorske kazne.

 

Kako se navodi u poternici objavljenoj na sajtu MUP, Nikola Gruevski, koji je rođen 31. avgusta 1970. u Skoplju, traži se zbog privođenja na izdržavanje kazne zatvora od dve godine.

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Makedonije Oliver Spasovski u jednoj televizijskoj emisiji rekao da je krivični sud u Skoplju doneo rešenje o raspisivanju međunarodne poternice za Gruevskim.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije zatražilo je popodne od suda da donese to rešenje nakon što je od mađarskih vlasti dobilo potvrdu da se odbegli bivši makedonski premijer Nikola Gruevski nalazi u Mađarskoj i da je u toj zemlji zatražio politički azil.

 

MUP Makedonije: Mađarska potvrdila da je Gruevski u Budimpešti

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopšilo je večeras da je potvrđeno da se odbegli bivši makedonski premijer Nikola Gruevski nalazi u Mađarskoj.

Kako se navodi u saopštenju, potvrda da se Gruevski, koji se u Makedoniji traži zbog izdržavanja dvogodišnje kazne zatvora, nalazi u Mađarskoj i da je zatraži azil, dobijena je od mađarskog ministarsva unutrašnjih poslova. 

Policija Makedonije je odmah nakon dobijanja te informacije obavestila krivični sud u Skoplju da raspiše međunarodnu poternicu za Gruevskim.

Zbog provere informacije da je bivši premijer Makedonije pobegao u Mađarsku, danas posle podne u Ministarstvo spoljnih poslova je bio pozvan mađarski ambasador u Skoplju.

 

U VMRO DPMNE ne znaju gde je njihov počasni predsednik Gruevski

Portpaprol VMRO DPMNE Dimče Arsovski izjavio je danas da u toj opozicionoj partiji ne znaju gde je njihov počasni predsednik i bivši premijer Nikola Gruevski i da nemaju informacije da je u Mađarskoj.

Bivši premijer za kojim je u Makedoniji raspisana poternica, objavio je danas na Fejsbuku da je u Budimpešti i da je od vlasti Mađarske zatražio azil.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije je juče posle podne objavilo poternicu za Gruevskim jer se u zakonskom roku nije javio na izdržavanje kazne zatvora od dve godine.

Arsovski je na konferenciji za novinare rekao da je "čuo od kolega" da na stranici Gruevskog na Fejsbuku piše da je on u Budimpešti.

U VMRO DPMNE, dodao je Arsovski, nemaju ni informacije da je Gruevski dobija pretnje, kako takođe piše na Fejsbuku.

 

Gruevski preko Fejsbuka poručio da je u Budimpešti

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, za kojim je u Makedoniji raspisana poternica, objavio je danas na Fejsbuku da se nalazi u Budimpešti i da je od vlasti Mađarske zatražio azil.

"U poslednjih nekoliko dana primio sam bezbroj pretnji po život. Ja sam sada u Budimpešti i zastražio sam azil od mađarskih vlasti", piše na zvaničnoj Fejsbuk stranici Nikole Gruevskog (facebook.com/Ngruevski), ali za sada nema nikave potvrde te tvrdnje.

Odbegli poslanik i bivši premijer je istakao da će uvek ostati veran interesima Makedonije i da nikada neće odstupiti.

 

Policija traga za Gruevskim, ministar odgovornost za bekstvo prebacuje na sud

Ministar unutrašnjih poslova Makedonije Oliver Spasovski izjavio je danas da ne razmišlja o ostavci zbog nesupešnih pokušaja policije da pronađe i privede u zatvor bivšeg premijera Nikolu Gruevskog.

Spasovski je novinarima rekao da se potraga nastavlja i istakao da odgovornost za bekstvo Gruevskog da bi izbegao služenje zatvorske kazne treba tražiti kod sudija, koji ne određuju pritvor optuženima za teška krivična dela koji su u mogućnosti da pobegnu.

"Puštaju ih da se slobodno kreću po državi, slobodno da obavljaju svoje poslove i na kraju, kada se donosi presuda, oni nisu u pritvoru da mogu da budu obezbeđeni, iako imaju više krivičnih dela... Gruevski je do juče u 16.30, kada je sud izdao naredbu za izdavanje poternice, bio slobodan", rekao je je ministar policije.

Krivični savet Osnovnog suda Skoplje 1 u petak kasno popodne odbacio je žalbu Gruevskog i potvrdio rešenje kojim se bivšem premijeru odbija odlaganje odsluženja zatvorske kazne, a poternica je raspisana u ponedeljak posle podne jer se u predvođenom roku nije javio u zatvor po pravosnažnoj presudi za nezakonitu nabavku luksuznog "mercedesa".

Specijalne policijske jedinice sinoć su neuspešno tražile posalanika i bivšeg premijera na više lokacija u Skoplju, među kojima su zgrada u kojoj stanuje i garaža u blizini sedišta opzicione VMRO DPMNE čiji je počasni predsedenik.

Povodom optužbi VMRO DPMNE da je policija sinoć opsedala sedištе te partije i maltretirala njene funkcionere pretresajući ih u garaži, Spasovski je rekao da "nije bilo nikave opsade te političke partije" i da je policija "postupala na osnovu naređenja koje je dato prema proceni za moguće lokacije".

"Bilo je pretresa u blizini sedišta VMRO DPMNE... Policija nije imala nameru da uđe u tu partiju, a nije imala ni nalog za to", rekao je on.

Ministar policije Makedonije je rekao da je Gruevski polcijsko obezbeđenje, na koje ima pravo kao bovši premiuer, poslednji put koristio pre pet dana, u četvrtak  ;8. novembra uveče. Gruevski je poslednjii put u javnosti viđen u parlamentu 7. novembra na početku sednice Ustavnog odbora.

Da ne znaju gde se nalazi Gruevski danas su rekli jedan od njegovih advokata Dimitar Dangov i bivši direktor državne bezbednosti Sašo Mijalkov, koji je rođak bivšeg premijera.

Pojačano je prusustvo policije na izlazilma iz Skoplja, na graničnim prelazima ali i po Skoplju policija kontroliše vozila, a Spasovski je istakao da će ući u svaki objekat za koji ima nalog.

"Sve inforamcije koje imamo analiziramo i radimo na osnovu njih. MUP će pronaći informacije i doći do Gruevskog", rekao je ministar policije Makedonije Oliver Spasovski.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side