05.12.2018 Skoplje

U Vladi Makedonije javna rasprava o amadmanima na Ustav, ispred protest VMRO DPMNE

U Vladi Makedonije javna rasprava o amadmanima na Ustav, ispred protest VMRO DPMNE Foto: pixabay
Prva u nizu javnih rasprava o nacrtima amandmana za promenu Ustava kojim se menja ime države u Severna Makedonija i potvrđuju državnost i makedonski identitet održana je danas popodne u Vladi Makedonije.

Istovremeno sa prvom od pet javnih rasprava, opozicioni VMRO DPMNE je održao protest ispred zgrade Vlade na kojem je lider te stranke Hristijan Mickoski rekao da stotine hiljada građana Makedonije neće prihvatiti promenu imena države.

"Bez imalo poštenja i srama, oko da im ne trepne, prekrštavaju našu zemlju. Ovaj narod ovde, i stotine hiljada građana, poštenih ljudi, to nikad neće prihvatiti", rekao je Mickoski na drugom za redom protestu koji njegova stranka održava sredom pred Vladom.

Na prvoj javnoj raspravi među učesnicima su bila i dvojica autora makedonskog ustava Ljubomir Frčkoski i Vlado Popovski.

Prema planu, posle petodnevne javne rasprave, od kojih će prve tri biti održane u Skoplju a četvrta i peta u Štipu i Tetovu, Vlada Makedonije treba da parlamentu dostavi izveštaj sa tih rasprava o nacrtima četiri amadmana.

Nakon toga predsednik Parlamenta Talat Džaferi treba da zakaže plenarnu sednicu na kojoj će biti potrebna dvotrećinska većina od 80 podslanika za finalno usvajanje ustavnih izmena u skladu sa Dogovorom sa Grčkom, čija je primena uslov za prijem Makedonije u NATO i početak pregovora o članstvu u EU.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 8.12.2018, 16:20h To može biti samo...

    ""Bez imalo poštenja i srama, oko da im ne trepne, prekrštavaju našu zemlju. Ovaj narod ovde, i stotine hiljada građana, poštenih ljudi, to nikad neće prihvatiti", rekao je Mickosk" ... - Zaista čovek koji ovo izgovori može biti SAMO GLUP (i s tim u vezi normalno - NEPISMEN, NEOBRAZOVAN a BEZOBRAZAN). Pa, čoveče čovekoliki istorijski se CEO TAJ PROSTOR (i njegov deo u današnjoj Grčkoj, i njegov deo u današnjoj DRŽAVI MAKEDONIJI) - ZOVE SE TIM IMENOM. A kao što postoji podela na SEVERNU SFERU i na JUŽNU SFERU ZEMLJINE KUGLE, valjda se može i jedna POKRAJINA deliti na DVA DELA na granici dveju država koje ta pokrajina (srez, grad, selo, opština, bulevar...) DELE GRANICOM MEĐU NJIMA!

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side