U S.Makedoniji uhapšena teroristička grupa nalik "Islamskoj državi" s većom količinom oružja
01.09.2020 Skoplje

U S.Makedoniji uhapšena teroristička grupa nalik "Islamskoj državi" s većom količinom oružja

U S.Makedoniji uhapšena teroristička grupa nalik "Islamskoj državi" s većom količinom oružja Foto: Pixabay.com
Policija Severne Makedonije objavila je danas da je uhapsila tročlanu terorističku grupu iz Kumanova, koja je planirala teororističke napade.

Uz snimak hapšenja, Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da B.A. (28), V.A. (22) I E.Lj. (25), povratnici s ratišta na Bliskom istoku, ranije izdržali kaznu za krivično delo učestvovanja u stranoj vojsci.

Protiv te tročlane teorostičke grupe Kumanovaca, od kojih jedan živi u Skoplju, podnete su krivične prijave za krivičnio delo "terorističko organizovanje" i "terorizam".

Ministarstvo je navelo da je A.B. početkom 2019. "stvorio terorističku/zločinačku orgnizaciju u kojoj su članovi V.A. i E.Lj. i još nekoliko osoba i zajedno su formirali ćeliju sa osnovama ideološke matrice poznate teororističke organizacije 'Isis' (Islamska država), s namerom da izvode teroristička dela na celoj terotiriji Severne Makedonije".

Oni su "obezbeđivali novac i nabavili veću količinu oružja, municije i vojne opreme, koju su sakrili u blizini lokalnog puta između sela Biljanovce i Pčinja".

Tamo je nađeno pet automatskih pušaka, puškomitraljez, 18 okvira za automatsku pušku sa po 30 metaka, okvir sa 15 metaka, tri grante za ručni bacač, pet upaljača za ručni bacač sa osiguračima, zastava Islamske države ispisana arapskim pismom, marama s istim natpisom.

Tokom jučerašnjeg pretresa kuća osumnjičenih u Kumanovu i Skoplju, nađena su i dva pojasa kućne izrade ispunjena eksplozivom, metalne kuglice za stavljanje u bombe kućne izrade i dva upaljača ručnih bombi za aktiviranje pojasa.

Nađene su i dve radio-stanice, kompjuteri, devet mobilnih telefona, pet SIM-kartica, elektronski uređaj sa objektivom, maskirna odeća, dva noža, a oduzet je i jedan automobil "audi A3".

Ministarstvo unutrašnjih poslova je navelo da je akciju sprovelo u saradnji sa Agencijim za nacionalnu bezbednost i s Tužilaštvom za organizovani kriminal Severne Makedonije.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side