U Sloveniji 13 novozaraženih, restrikcije za veća okupljanja
09.07.2020 Ljubljana

U Sloveniji 13 novozaraženih, restrikcije za veća okupljanja

U Sloveniji 13 novozaraženih, restrikcije za veća okupljanja Foto: pixabay.com
U Sloveniji je u poslednja 24 časa na koronavirus testirana 1.271 osoba, a potvrđeno je 13 novih slučajeva zaraze, saopštila je danas slovenačka vlada, a u zemlji su od danas uvedene određene restrikcije za veća okupljanja ljudi.


Kako javlja Hina, to je znatno smanjenje novih infekcija u odnosu na prethodni dan, kada je sa 1.607 testova otkriveno 24 inficiranih osoba.

Trenutno je u bolnici zbog Kovida-19 ukupno 15 osoba, jedna više nego dan ranije, ali nijedan pacijent ne zahteva intenzivno lečenje, saopštilo je ministarstvo zdravlja, dok je aktivnih slučajeva korona virusa u državi trenutno oko 250.

U Sloveniji su od danas zbog osetnog rasta novih slučajeva zaraze u poslednje dve nedelje uvedene restrikcije za veća okupljanja ljudi, pa je maksimalni broj dopuštenih zajedničkih druženja smanjen na 10, s tim da uz posebne uslove i dozvolu epidemiologa u nekim slučajevima ta brojka može biti najviše 50, uz obavezu prijavljivanja učesnika.

Sportski i kulturni događaji do 500 ljudi i dalje su dozvoljeni, ali uz sve propisane epidemiološke mere vezano za fizički razmak i numeraciju sedišta.

Slovenački ministar zdravlja Tomaž Gantar izjavio je sinoć za slovenačku televiziju da se ne predviđaju nove restrikcije za okupljanja i kretanje na javnim mestima ako se do kraja meseca dostigne "vrh" sadašnjeg talasa.

Slovenački parlament danas je počeo zasedanje na kojem bi trebalo da donese novi zakonski paket za period korona krize.

Vlada je između ostalog predložila i uvođenje aplikacije za mobilne telefone kako bi se bolje kontrolisale osobe u izolaciji i karantinu, pri čemu bi za aktivno zaražene instalacija takvog dodatka bila obavezna, a za ostale dobrovoljna.

Opozicija se protivi tom rešenju i smatra ga neprimerenim, a da aplikacija koja bi se zasnivala na blutut tehnologiji i navodno garantovala zaštitu privatnosti, zadire u ljudska prava, ocenio je i kriminološki institut Pravnog fakulteta u Ljubljani.

Do sada je od početka epidemije u Sloveniji potvrđeno 1.776 slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 111 osoba.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side