15.08.2019 Skoplje

U Skoplju počelo postavljanje oznaka na spomenike po Prespanskom dogovoru

U Skoplju počelo postavljanje oznaka na spomenike po Prespanskom dogovoru Foto: pixabay
Nekoliko spomenika kntroverznog projekta "Skoplje 2014" danas je dobilo table sa objašnjenjem da je reč o ličnostima iz helnističke istorije i civilizacije.

Ta objašnjenja su prvo postavljena na spomenik na centralnom gradskom trgu "Vojnik na konju" na kom je predstavljen Aleksandar Makdonski, ali i na obližnje spomenike njegovim roditeljima Filipu Drugom i Olimpiji.

Oznake su napisane na tri jezika - makedonskom, albanskom i engleskom.

Sada ispod spomenika "Vojnik na konju" može da se pročita da je podignut u čast Aleksandru Makdonskom, istorijskoj ličnosti koja pripada antičkoj istoriji i civilizaciji i svetskom kulturnom i istorijskom nasleđu.

Slični natpisi su postavljeni kod spomenika antičkom makedonskom kralju Filipu Drugom i njegovoj ženi Olimpiji.

Stavljanje tabli sa objašnjenjem da spomenici podignuti u Severnoj Makdoniji pripadaju helenskoj civilizaciji deo je Prespanskog dogovora kojim je rešen višedecenijski spor Skoplja i Atine oko imena makedonske države.

Obaveza koju je vlada u Skoplju preuzela tim sporazumom je i uklanjanje antičkog makedonskog simbola "sunce iz Vergine" sa svih javnih prostora i iz institucija, pa je tako taj simbol odmah "izbrušen" i sa šahti u centru Skoplja.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side