U Skoplju održana prva Parada ponosa
29.06.2019 Skoplje

U Skoplju održana prva Parada ponosa

U Skoplju održana prva Parada ponosa Foto: pixabay.com/ilustracija
U Skoplju je danas priređena prva Parada ponosa LGBT zajednice, bez incidenata i uz policijsko obezbeđenje, a bilo je učesnika iz Srbije, Bugarske, Grčke, Velike Britanije.


Završena nastupom pop-pevačice Tamare Todevske koja je otpevala pesmu "Pride" s kojom učestovala na ovogodišnjem takmičenju za "Pesmu Evrovizije".

Preko društvenih medija održavanje Parade ponosa podržali su Vlada i predsednik Severne Makdonije Stevo Pendarovski.

Premijer Zoran Zaev, iako je bio pozvan da predvodi Paradu, nije došao, ali je učestvao nekoliko negovih ministara, kao i diplomata ambasada SAD i evropskih zemalja.

Tokom šetnje centralnim ulicama, pripadnici LGBT zajednice, predstavnici nevladinih organizacija i građani koji su im dali podršku, nosili su transparente i zastave u bojama duge, plesali.

"Želimo ljubav, želimo slobodu. Ne tražimo da budemo tretirani kao posebni, vreme je da dobijemo jednak tretman", poručeno je sa Parade ponosa.

Paradu su sa ulica i s prozora okolnih zgrada posmatrali znatiželjni, od kojih su je neki podržavali, a neki negodovali uzvicima "Ua!".

Istovremeno s Paradom ponosa, pred centralnom pravoslavnom crkvom u Skoplju je održan "kontraskup", posvećen - kako je rečeno - pristalicama "tradicionalnih porodičnih vrednosti", na kojem su među građanima bili i predstavnici verskih zajednica.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side