U Rumuniji prekinuta televizijska debata o homoseksualnom braku
29.09.2018 Bukurešet

U Rumuniji prekinuta televizijska debata o homoseksualnom braku

U Rumuniji prekinuta televizijska debata o homoseksualnom braku Foto: Pixabay
Rumunska nacionalna televizija izvinila se danas nakon što je kamerman u studiju prekinuo uživo debatu o predstojećem referendumu o zabrani homoseksualnog braka.

Redakcija TVR1 uputila je izvinjenje gledaocima nakon što je program u petak uveče prekinut kada je član tehnike koristio "neprikladan rečnik" tokom debate zagovornika referenduma i aktiviste za gej prava.

U rumunskom društvu se vode rasprave uoči glasanja zakazanog početkom oktobra.

Uoči referenduma o uvođenju zabrane istopolnih brakova, najviši rumunski sud je u četvrtak odlučio da istopolni parovi imaju ista prava na privatni i porodični život kao heteroseksualni, i da treba da "imaju koristi od zakonskog priznavanja svojih prava i obaveza".

Građani Rumunije odlučiće 6. i 7. oktobra na referendumu da li da ograniče ustavnu definiciju porodice na heteroseksualne, venčane parove.

U Ustavu Rumunije sada piše da je brak zajednica supružnika, a inicijatori referenduma žele da brak ubuduće bude definisan kao zajednica muškarca i žene.

Kritičari referenduma navode da bi takva izmena Ustava mogla da dovede do kršenja ljudskih prava i da doprinese diskriminaciji homoseksualaca.

Poglavar Rumunske pravoslavne crkve Danijel pozvao je ranije Rumune da glasaju za izmenu Ustava navodeći da treba očuvati brak kao zajednicu muškarca i žene.

Da bi referendum bio važeći, neophodno je da odziv birača bude najmanje 30 odsto.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side