U RS stupilo na snagu vanredno stanje, Dodik najavljuje pooštravanje kaznene politike
03.04.2020 Banjaluka

U RS stupilo na snagu vanredno stanje, Dodik najavljuje pooštravanje kaznene politike

U RS stupilo na snagu vanredno stanje, Dodik najavljuje pooštravanje kaznene politike Foto: prtscr youtube
U Republici Srpskoj je danas na snagu stupilo vanredno stanje, uvedeno zbog epidemije koronavirusa.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će se posle uvođenja vanrednog stanja u Republici Srpskoj brže donositi propisi i uredbe sa zakonskom snagom koje će, kako je naveo, biti podrška uvedenim merama republičkih vlasti radi efikasnijeg saniranja ekonomskih i drugih posledica koronavirusa.

Dodik je najavio da će se posle uvođenja vanrednog stanja promeniti odredbe Zakona o kaznama, ističući da zagovara formiranje posebnih odeljenja tužilaštava i sudova da bi se adekvatnije reagovalo na kršenje uvedenih mera.

On je konstatovao da je vanredno stanje povodom koronavirusa u RS moglo biti uvedeno ranije, te da se bespotrebno izgubilo vreme.

U RS je 16. marta bila uvedena vanredna situacija, a odlukom Narodne skupštine od danas je na snazi vanredno stanje.

Uvođenje vanrednog stanja daje veća ovlašćenja predsedniku RS, suspenduje se delovanje parlamenta, tako da predsednica ovog entiteta BiH Željka Cvijanović može donositi uredbe sa zakonskom snagom.

Odluku o uvođenu vanrednog stanja nisu podržale opozicione stranke, smatrajući da je vanredna situacija bila dovoljan okvir za delovanje vlasti RS u vreme krize izazvane epidemijom koronavirusa.

Opozicione stranke, SDS i PDP, ocenile su da je uvođenjem vanrednog stanja razvlašćena Narodna skupština i da je donošenje odluka sada u rukama predsednice RS i Vlade RS.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side