Sahranom devet srebreničkih žrtava završeno obeležavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici
11.07.2020 | 10:50h ► 15:03h Sarajevo

Sahranom devet srebreničkih žrtava završeno obeležavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici

Sahranom devet srebreničkih žrtava završeno obeležavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici Foto: Beta / Kemal Softic
U Memorijalnom centru Potočari danas je uz verski obred, koji je predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, sahranjeno je devet žrtava genocida u Srebrenici.

Najmlađa danas sahranjena žrtva je Salko Ibišević, rođen 1972. godine, a najstarija Hasan Pezić, rođen 1925. godine.
Ranije danas održana je komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici povodom 25. godišnjice, na kojoj su se video porukama obratili čelnici brojnih zemalja sveta i regiona, kao i političari iz BiH i predstavnici verskih zajednica.

Posle komemoracije položeno je cveće na Memorijalni kamen.

Poštu žrtvama odali su članovi Predsedništva BiH Šefik Džafeorvić i Željko Komšić, predsednik SDA Bakir Izetbegović i glavna tužiteljka BiH Gordana Tadić.

Na Memorijalni kamen cveće su položili i bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, predsednik Komisije za traženje nestalih Federacije BiH Amor Mašović, kao i predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici Hamdija Fejzić.

Kada je u pitanju verski kor, poštu su odali bivši poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, kardinal vrhbosanski Vinko Puljić, predsednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, te apostolski nuncij Luiđi Pezuto.

Komemoraciji u Potočarima nije prisustvovao niko od zvaničnika iz republike Srpske.

Posle polaganja cveća i verske molitve, izveden je i Srebrenički inferno.

 

U Potočarima počelo obeležavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u Potočarima je počela komemoracija srebreničkim žrtvama, potom su prisutni molitvom i minutnom tišine odali poštu ubijenima.

U Potočare, gde se danas obeležava 25. godišnjica genocida u Srebrenici, od jutros pristizali članovi porodica ubijenih, zvanične delegacije iz Bosne i Hercegovine, učesnici Marša mira i ostali građani.

U Potočarima je zbog pandemije korona virusa ove godine mnogo manji broj prisutnih.

Komemoracija se održava u dve prostorije, uz video link i sa čitanjem pisanih, te puštanjem snimljenih video poruka međunarodnih i domaćih zvaničnika koji nisu mogli doći u Potočare.

Dve grupe od po 50 ljudi, koji prisustvuju komemoraciji, fizički su odvojeni u dve hale, bivše Fabrike akumulatora u Potočarima.

Na tom mestu je tokom rata bila baza Ujedinjenih nacija, danas je deo kompleksa Memorijalnog centra.

Komemoraciji prisustvuju članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, poglavar Islamske zajdnice u BiH Husein Kavazović i nadbiskupvrhbosanski Vinko Puljić, kao i ambasadori brojnih zemalja u BiH.

Kao i prethodnih godina komemoraciji u Potočarima neprisustvuje niko od zvaničnika iz Republike Srpske.

Na ulazu u Memorijalni centar zbog pandemije korona virusa primenjuju se sve potrebne epidemiološke mere.

U Memorijalnom centru Potočari danas će biti sahranjeno devet nividentifikovanih srebreničkih žrtava, a još se traga za oko hiljadu nestalih Srebreničana.

Za genocid, zločine protiv čovečnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal, Sud BiH, kao i sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora i izrekli četiri doživotne kazne.

Tokom dana će se videoporukom obratiti i brojni državnici, bivši i sadašnji, zvaničnici evropskih i ostalih međunarodnih institucija.

Kako je najavljeno, na obeležavanju će se videoporukom obratiti bivši predsednik SAD Bil Klinton, američki državni sekretar Majkl Pompeo, premijer Velike Britanije Boris Džonson, francuski predsednik Emanuel Makron, predsednik Nemačle Frank-Valter Štenmajer, kao i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Najavljeno je da će se porukom obratiti i engleski princ Čarls, glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, predsednik Rezidualnog mehanizma za krivične sudove za bivšu Jugoslaviju Karmel Agius, visoki predstavnik Valentin Incko, kao i mnogu drugi.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side