U NATO podignuta zastava Severne Makedonije
30.03.2020 Beograd

U NATO podignuta zastava Severne Makedonije

U NATO podignuta zastava Severne Makedonije Foto: SA
Zastava Severne Makedonije podignuta je danas popodne pred zgradom NATO u Briselu, čime je svečano označeno njeno zvanično pristupanje toj alijansi kao 30. članice.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji je s malom grupom zvaničnika prisustvovao podizanju zastave, ocenio je da je ovo istorijski trenutak za Severnu Makedoniju posle godina njene posvećenosti i zalaganja za reforme.

"Mi smo se danas ovde okupili da poželimo dobrodošlicu Severnoj Makedoniji u porodicu NATO podizanjem zastave pred našim sedištem. Trideset zastava se sada zajedno vijori, kao simbol našeg jedinstva i solidarnosti", rekao je on.

Stoltenberg je istakao da je pridruživanja NATO važno za Severnu Makedoniju, da je dobro za stabilnost Zapadnog Balkana i za međunarodni mir i bezbednost.

Zbog pandemije koronavirusa, svečanost su posredstvom video-veze iz Skoplja pratili premijer Oliver Spasovski i ministri.

Soasovski je izjavio da je stupanje u NATO najveći uspeh od proglašenja nezavisnosti zemlje do danas, i istakao da je podizanje zastave "simbol bezbedne, sigurne i prosperitetne budućnosti" Severne Makedonije.

"Zastava Severne Makdonije ponosno se vije u krugu zastava porodice saveznika u NATO. Put je bio dug, a nagrada koja je stigla danas, kada vidimo našu zastavu pred sedištem NATO u Briselu, zaslužena je", ocenio je Spasovski.

Zastava je istovremeno podignuta i u Savezničkoj komandi za operacije u Monsu u Belgiji i u Savezničkoj komandi u Norfolku u Virdžiniji, SAD.

Severna Makedonija je u petak 27. marta postala punopravna članica NATO. Postupak priključenja NATO počela je u drugoj polovini 2018, pošto je 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu dobila poziv da postane članica.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side