20.01.2019 Skoplje

U Makedoniji produžen školski raspust zbog velikog zagađenja vazduha

U Makedoniji produžen školski raspust zbog velikog zagađenja vazduha Foto: Pixabay
Vlada Makedonije danas je odlučila da zbog visokog zagađenja vazduha produži školski raspust u osnovnim i srednjim školama za dva dana.

Poslednja dva, tri dana zagađenost vazduha u većim makedonskim gradovima i nekoliko puta je iznad dozvoljenih granica, a u Skoplju su danas uvedeni besplatan gradski prevoz i dvostruko skuplje cene parkiranja u centru, kao mere za smanjenje zagađenja.

Zamenik ministra obrazovanja Makedonije Petar Atanasov medijima je izjavio da je zimski školski odmor produžen zaključno sa utorkom 22. januara i da važi za sve državne i privatne osnovne i srednje škole.

Kako je istakao, ta hitna mera je doneta da bi se skratilo vreme izlaganje dece zagađenom vazduhu i tako zaštitilo njihovo zdravlje.

Prilikom odluke da zimski odmor produži dva dana vlast se rukovodila vremenskom prognozom, ali je u slučaju da se zagađenost vazduha ne smanji moguće je i da bude i dodatno produžen.

"Vlada Makedonije, a pre svega ministarstva za životnu sredinu i za zdravstvo narednih par dana pratiće situaciju i na osnovu toga u koordinaciji sa Ministarstvom prosvete biće odlučeno o eventualnom daljem produžavanju zimskog odmora", rekao je Atanasov.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side